Koliko često mijenjate posteljinu i odjeću u kojoj spavate?
 Foto: iStock
Grinje su 'MALA BEBA'

Neredovito mijenjanje posteljine može imati ozbiljne zdravstvene posljedice

08. prosinac 2017.
Jesti, gledati televiziju, maziti se sa partnerom, djetetom ili kućnim ljubimcem - za mnoge ljude, složit ćete se, krevet nije samo za spavanje, već je jedno od omiljenih mjesta u stanu.

Onaj tko u prosjeku spava 7 sati noću, u krevetu provodi 49 sati tjedno. Međutim, za većinu ljudi to je i mnogo više, samo zato što često leže u krevetu i kada ne spavaju.

Iako mnogi među nama vole uskočiti u svježe opranu posteljinu, još ih je više koji posteljinu ne mijenjaju redovito. Barem ne često koliko bi trebalo.

Ozbiljne posljedice

Naime, ako spavamo u istoj posteljini duže od dva tjedna, možemo očekivati zdravstvene posljedice. Tako barem tvrdi liječnica, dr. Lisa Ackerley, koja se posvetila istraživanju higijenskih navika na ljudsko zdravlje.

"Na i u ljudskom tijelu nalaze se brojne bakterije i virusi. To je samo po sebi zapravo sasvim normalno, ali postaje problematično ako se ovi patogeni brzo razmnožavaju. A to mogu posebno u krevetu. Razlog tome je što se slina, mrtve stanice kože, ostaci hrana, pa čak i stolica i urin kreću u krevet dok mi spavamo. Koliko su vaši krevet i posteljina prljavi ovisi, između ostalog, o tome da li ste se tuširali prije lijeganja u krevet, kao i o tome što još radite u krevetu osim što spavate." navodi ova liječnica.

Bakterije, virusi, gljivice

Jedna od bakterija koja se osjeća ugodno u mikroklimi neoprane posteljine jest Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok poznat i kao vampirska bakterija).

Ova bakterija može uzrokovati brojne bolesti s brzim razmnožavanjem. Neke od tih bolesti su (nemojte se iznenaditi) - upala pluća, infekcije mokraćnog sustava, kao i infekcije kože i rana.

Međutim, postoje i drugi patogeni, koji se dobro osjećaju u krevetu prekrivenim neopranom posteljinom koji također mogu biti problematični za naše zdravlje. To uključuje, između ostalog, gljivicu Candida albicans (kandida). Nje se, očekivano, možemo riješiti samo "strogom" higijenom, koja, pogađate, uključuje redovito mijenjanje posteljine. Ne treba zaboraviti ni gljivice na nogama kojima je ovakva mikroklima odlično mjesto za razmnožavanje.

Ako kojim slučajem imate otvorenu ranu, porezotinu, limfu ili čir koji curi - morate biti posebno pažljivi. Otuširajte se, sanirajte ranu na način kako vam je savjetovao liječnik i zaštite je od vanjskih utjecaja tako što ćete preko nje staviti dobro učvršćenu gazu. Na taj način nećete prenijeti sekret i druge izlučevine na posteljinu, niti će moguće bakterije, virusi ili gljivice doći u kontakt s inficiranom kožom.

Foto: iStock
Problematična koža lica bit će vam zahvalna ako češće mijenjate jastučnicu.

Jastučnica je posebna priča

Ako pak patite od akni i prištića, poželjno je, ističe dr. Ackerley, svakodnevno mijenjati jastučnicu. Naime, iako se to nekim možda čini suludo, jer, pa hej, tko ima toliko posteljine i tko će svaki dan paliti perilicu i peglu, dokazano je kako je jastučnica pravo leglo bakterija, koje, ako ju ne mijenjamo, iz noći u noć dolaze u kontakt s kožom lica, vrata i ramena.

Najgora sezona...

Posebno pažljivi trebamo biti u sezoni prehlada, viroza i gripe, a ta nam je, kao što znate, već stigla. Dakle, ako ste prehlađeni ili ste kojim slučajem "pokupili" neki virus ili gripu - morate redovito mijenjati posteljinu. Kako zbog sebe, tako i zbog onoga s kim dijelite postelju. Samo ćete tako spriječiti da se virusi ne razmnožavaju, da se vaš partner ne zarazi, a i da vi brže ozdravite.

Grinje su još jedna opasnost za zdravlje. Naime, kao što znamo, iako ne uzrokuju bolest, mogu uzrokovati alergije. Te alergije mogu dovesti do astme, alergijskog rinitisa, sinusitisa i poteškoća sa sluhom. Svaki čovjek svakodnevno izgubi oko 10 grama kože dok spava. S obzirom na to da se grinje hrane otpalim stanicama kože, krevet je idealno mjesto za njihov "uzgoj". Nemojte se iznenaditi, ali stručnjaci ističu kako čak 10 posto težine dvogodišnjeg jastuka otpada na grinje i njihove izlučevine. A na tako nešto nitko ne želi staviti glavu, zar ne!?

Foto: iStock
Svi se ponekad trebamo i želimo razmaziti, no ako baš ne morate, nemojte jesti u krevetu.

Što učiniti kako se ne bismo razboljeli u vlastitom krevetu:

 • Redovito provjetravajte spavaću sobu.
 • Redovito usisavajte spavaću sobu.
 • Redovito brišite prašinu u spavaćoj sobi.
 • Dezinficirajte uzglavlje i rubove stranica kreveta.
 • Dezinficirajte i redovito provjetravajte madrac.
 • Smanjite centralno grijanje u spavaćoj sobi.
 • Pidžamu ili spavaćicu mijenjajte svaka tri dana.
 • Posteljinu perite na 60 stupnjeva.
 • Posteljinu mijenjajte svakih desetak dana (najviše dva tjedna).
 • Otuširajte se prije odlaska u postelju.
 • Posebno dobro operite stopala i ruke.
 • Ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da vam uskaču u postelju (ako ih, pak, ne možete odviknuti, neka se drže svog mjesta na koje ćete im staviti dekicu, plahtu ili ručnik i mijenjati ga svaka tri dana).
 • Ne jedite u postelji.
 • Ne liježite u krevet u odjeći u kojoj ste boravili u stanu ili u kojoj ste izlazili van.
 • Po stanu hodajte u čarapama i šlapama, koje ćete skinuti pri ulasku u krevet.

Teme
Linker
20. siječanj 2023 03:06