Iako hladnjak može usporiti proces kvarenja, ne može ga zaustaviti

 SHUTTERSTOCK
Opasno

Nemojte riskirati! Evo što vam se može dogoditi ako popijete gutljaj pokvarenog mlijeka

Od malih godina nas uče da pazimo je li mlijeko pokvareno te da pomirišimo kako bi znali je li dobro za konzumaciju, a iza toga je dobar razlog

Popiti veliku čašu pokvarenog mlijeka nije dobra ideja, budući da je trovanje hranom rijetko cilj kod konzumiranja mliječnih proizvoda. No, nikad nam nije bilo jasno što se krije iza pokvarenog mlijeka i reakcije crijeva koja slijedi, ali i koliko je štetno popiti takvo mlijeko.


Zašto se mlijeko kvari?

- Mlijeko se zgrušava dijelom zbog bakterija. Čak i ako je mlijeko pasterizirano, još uvijek ostaje određena količina mliječnih bakterija koje će na kraju uzrokovati kvarenje i zgrušavanje mlijeka - kaže gastroenterolog i internist dr. med. Niket Sonpal za Well+Good.

Prema istraživanju iz 2018. objavljenom u časopisu Journal of Dairy Science, to je zato što bakterije nastavljaju rasti čak i nakon što je mlijeko pasterizirano i flaširano. Mlijeko će se bez obzira na to pokvariti, ali možete usporiti proces čuvanjem temperaturi od tri do četiri Celzijeva stupnja.


Kako možete znati je li se mlijeko pokvarilo?

Iako hladnjak može usporiti proces kvarenja, ne može ga zaustaviti. Prema dijetetičarki Jennifer Maeng, otvoreno mlijeko u hladnjaku se kvari u razdoblju od četiri do sedam dana od ispisanog datuma korištenja.

- Ako je mlijeko neotvoreno i ostavljeno u hladnjaku, obično može trajati dodatnih pet do 10 dana nakon otisnutog datuma, ovisno o postotku masti - dodaje ona.

Važno je naglasiti da oznaka "najbolje iskoristiti do" znači da će hrana biti najboljeg okusa prije tog datuma, dok oznaka "rok trajanja" znači da se hrana nakon toga dana ne smije koristiti jer može biti opasna po zdravlje.

Međutim, bez obzira na natpis na etiketi, ako vas miris navede da pomislite "ovo je neobično", to je prilično jasan pokazatelj da vam se mlijeko pokvarilo. Vrijeme je da ga bacite.


Koji su znakovi pokvarenog mlijeka?

Iako je neobičan miris jedan od prvih znakova pokvarenog mlijeka, nije jedini. Dakle, što se događa kada se mlijeko pokvari? Prema Maengu, kiseli okus i promjena boje su također znakovi da se vaše mlijeko pokvarilo. Svakako pazite i ako su se stvorile grudice.


Koja je razlika između kiselog i pokvarenog mlijeka?

Prvo i najvažnije: kiselo mlijeko nije isto što i pokvareno.

- Kiselo mlijeko je mliječni proizvod koji je sigurno konzumirati, a pokvareno mlijeko nije. Kiselo mlijeko se proizvodi ili procesom fermentacije ili dodavanjem kiseline, kao što su ocat ili limunov sok. Oba procesa uzrokuju povećanje kiselosti mlijeka, dajući mu kiselkasti okus i zgušnjavajući ga. Kada se mlijeko zgušnjava, sprječava se rast nepovoljnih bakterija u njemu, što ga čini sigurnim za konzumaciju - rekla je Maeng.

Dok je pokvareno mlijeko jednostavno pokvareno, bilo zato što mu je već odavno prošao rok trajanja ili zato što je slučajno ostavljeno na visokoj temperaturi. Vjerovali ili ne, mlijeko se može pokvariti već nakon dva sata izvan hladnjaka.

Isto tako, kiselo i pokvareno mlijeko su dvije faze mliječnih proizvoda. Prema Maengu, postoji i sirovo i usireno mlijeko.

- Sirovo mlijeko je mlijeko koje nije pasterizirano. Stoga sadrži puno patogenih bakterija i predstavlja veliki rizik za one koji ga konzumiraju - objašnjava ona.

Zatim tu je usireno mlijeko, koje može biti nezgodno.

- Usireno mlijeko je znak kvara, ali to ne znači da je svako usireno mlijeko nesigurno za konzumaciju. Mlijeko se zgrušava iz nekoliko razloga, a jedan je kada se pomiješa s limunovim sokom ili octom ili kada se dodaje kavi ili čaju. U tim slučajevima, usireno mlijeko je sigurno za konzumaciju - kaže Maeng.


Koji su rizici pijenja pokvarenog mlijeka?

Ako vam se to dogodilo, sigurno znate da pokvareno mlijeko može loše utjecati na vaš gastrointestinalni trakt. Dakle, ovisno o tome koliko ste mlijeka, kojem je istekao rok trajanja, popili, vaši simptomi mogu uključivati ​​povraćanje, grčeve i proljev u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana.


Što učiniti ako ste popili pokvareno mlijeko?

Blagi slučajevi trovanja hranom obično prolaze sami od sebe vrlo brzo. Dr. Sonpal preporučuje da budete sigurni da ste hidrirani kako vam bubrezi ne bi patili. Međutim, ako pokušavate ostati hidrirani, ali nastavljate povraćati pokušajte popiti vodu s elektrolitima. Ako osjećate intenzivne bolove i povraćanje ne prestaje, trebali biste otići na hitnu ili u liječničku ordinaciju.

Osim toga, ako imate proljev nakon što ste popili pokvareno mlijeko, Maeng kaže da ne uzimate nikakve lijekove protiv proljeva.

-To će usporiti uklanjanje bakterija iz vašeg sustava - upozorava ona.


Koje bakterije se nalaze u pokvarenom mlijeku?

Glavni razlog zašto pokvareno mlijeko može biti opasno su bakterije koje se nalaze u njemu. Dr. Sonpal napominje da su i salmonela i E. coli pronađene u pasteriziranom mlijeku. Što znači, ako vam pozli nakon što ste popili čašu, ne može škoditi da za svaki slučaj odete liječniku. Isto tako, nemojte piti mlijeko koje nije pasterizirano.

Linker
05. ožujak 2024 19:06