SHUTTERSTOCK
zdravlje

Nemojte da vam promaknu! Pet simptoma podivljalih hormona koji se i dalje ignoriraju

Evo koji znakovi ukazuju na hormonsku neravnotežu

Normalno je da se razine hormona mijenjaju u različitim razdobljima života - prije i tijekom mjesečnice ili trudnoće ili pak tijekom menopauze. I neki lijekovi i zdravstveni problemi mogu uzrokovati hormonske promjene.

Ponekad nam naša tijela šalju signale koji su preočiti da ih ignoriramo. Kašljanje, kihanje i temperatura? Vjerojatno imate prehladu ili gripu. No, u drugim slučajevima, signali koje nam tijelo šalje su mnogo suptilniji i ako ne znate što tražite, jednostavno može propustiti jasnu poruku da nešto nije u redu.

Evo koji znakovi ukazuju na hormonsku neravnotežu.


Neprestano ste iscrpljeni

Umorni ste cijelo vrijeme? Kao i vaše nadbubrežne žlijezde. To su endokrine žlijezde koje leže iznad bubrega i oslobađaju hormon stresa poznat kao kortizol. Ako hrana i stil života odbacuju normalnu proizvodnju kortizola nadbubrežne žlijezde, možda ćete se početi osjećati suprotno od onoga kako biste trebali. Odnosno umorno i letargično. Izbacite kofein jer on pogoršava simptome i produžuje taj umorni ciklus. Ako ga ne možete potpuno izbaciti, barem ga smanjite na jednu šalicu dnevno. Započnite dan zdravim doručkom koji sadrži bjelančevine kako biste uravnotežili šećer u krvi i poboljšali svoje izglede da budete zadovoljni i puni energije.


Jako krvarenje s ugrušcima

Ako svakih sat vremena morate mijenjati uložak ili tampon, i redovito vam ostaju mrlje na krevetu, znak je da nešto nije u redu s vašom razinom estrogena. Previše estrogena vezano je za ovu vrstu pretjeranog krvarenja i može biti simptom nečeg ozbiljnijeg (endometrioza, miom maternice ili cista na jajniku), pogotovo ako su vaše menstruacije bolne.


Problemi s tenom

Jedan od najčešćih uzroka akni u odrasloj dobi je sindrom policističnih jajnika, a kod njega su akne tipično raspoređene na donjoj polovici lica i uzduž linije čeljusti.


Debljanje

Kada padne razina estrogena (u menopauzi), apetit vam se povećava jer pad estrogena može utjecati na razinu leptina, hormona koji potiče glad. Iznenadni gubitak težine Štitnjača pomaže u kontroli brzine kojom tijelo pretvara hranu u gorivo te otkucaje srca i temperaturu. Kada proizvodi previše ili premalo hormona, tjelesna težina može pasti. Ako ste izgubili 10 ili više kilograma, a niste više vježbali ili bili na dijeti, obavijestite svog liječnika.


Promjene u grudima

Pad estrogena može dovesti do smanjivanja gustoće tkiva dojki, a povećanje njegove razine može potaknuti zgušnjavanje tkiva, čak i uzrokovati nove kvržice ili ciste. Obratite se svom liječniku ako primijetite promjene u grudima, čak i ako nemate druge simptome.

Linker
17. travanj 2024 11:29