Bol je žestoka i kratka, a neutralizira se ispiranjem usta mlakom vodom
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Nemam karijes, ali me muči preosjetljivost zuba i često jaki bolovi. Što da radim?

Opisani problem vrlo se često javlja u osoba koje redovito piju prirodne cijeđenje sokove, a osobito citruse. Voćna kiselina ima žestok utjecaj na otapanje zubne cakline

Trudim se živjeti zdravo - redovito vježbam, jedem zdrave namirnice i pijem prirodne sokove. Međutim, primijetila sam da su mi zubi postali vrlo osjetljivi na termičke, kemijske i mehaničke podražaje. Nemam karijesa, a zubobolja je ponekad nesnosna. Što mi je činiti?

Marija F., Dubrovnik

Odgovara prof. dr. Hrvoje Brkić, spec. dentalne medicine i oralne patologije s parodontologijom:

"Problem zubne preosjetljivosti koji opisujete vrlo se često javlja u osoba koje redovito piju prirodne cijeđenje sokove, a osobito citruse. Voćna kiselina ima žestok utjecaj na otapanje zubne cakline, osobito u području zubnih vratova gdje je caklina najtanja. Nestankom cakline eksponira se dentin, koji je vrlo bolan i uzrokuje zubobolju koju navodite. Bol je žestoka i kratka, a neutralizira se ispiranjem usta mlakom vodom. Ako redovito pijete prirodne sokove, predlažem da ih pijete na slamku kako bi njihova kiselost mimoišla zubne vratove. Nakon konzumacije sokova nikako nemojte četkati zube, već usta isperite toplom vodom. Ako bolovi potraju, javite se svom stomatologu, koji će primijeniti tehnike minimalno invazivnih restauracija ogoljelih zubnih vratova."

Linker
19. travanj 2024 11:58