Salata od listova i korijena lisnate cikorije poznato je pučko ljekovito sredstvo za liječenje probavnih organa
 Getty Images
slobodno navalite

Nema za što nije dobra - oporavlja jetru, regulira šećer i tlak, a pomaže i kod mršavljenja

20. studeni 2020.
Njena ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca

 

Kad kažemo cikorija, najčešće mislimo na kavovinu, od korijena cikorije, koja je izvrsna zamjena za našu uobičajenu jutarnju kavu, ili još češće kao dodatak kavi, a zovu je "sirotinjska ili ratna kava".

Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi.

U primorskim krajevima, a sve češće i u unutrašnjosti, ta ista lisnata cikorija ima potpuno drugačiji izgled. Lišće joj je široko rasperjano, izrazito zelene boje jer listovi nisu vezivani te ne gubi klorofil. Crvena cikorija uzgaja se pretežno u primorskim krajevima i u Sloveniji. Na tržnici ju prodaju pod imenom radić ili talijanski radić, iako se zapravo radi o cikoriji.


Pomaže kod visokog tlaka

Cikorija u svojem sastavu ima do 20 % inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij. Inulin je poznat po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji lakše podnose fruktozu od gluktoze. On je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen. Korijen cikorije lisnate sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list te se uvijek preporučuje u pripravcima miješati list i korijen.

Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, izreže po dužini i naniže na konac, tako se sušu negdje u hladu na vjetrovitom mjestu. Listovi i cvjetovi su rijetko u upotrebi, beru se za vrijeme cvata biljke.

Efikasan je lijek i u snižavanju kolesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.

Zapadna pučka medicina rabi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.


Ljekovita salata

Salata od listova i korijena lisnate cikorije poznato je pučko ljekovito sredstvo za liječenje probavnih organa. Poradi gorčine dobro je listove miješati s drugim vrstama salata. Oprani busen cikorije lisnate s korijenom dobro je kratko prepržiti na vrućem maslinovom ulju, toliko da uvene, i poslužiti kao prilog drugim jelima.

Listovi i korijen cikorije mogu se dodati ostalim vrstama povrća kod pripreme sokova pomoću miksera.

Salata od cikorije može se oplemeniti mješanjem s drugim salatama i voćem, pri čemu se njen nagorak okus znatno gubi, napr. s narančama, ananasom ili jabukama. Ili, druge salate možete oplemeniti gorkastim okusom cikorije, pa dobiti ukusnu i estetski dekoriranu salatu, osobito ako koristite crvenu cikoriju.


Za mršavljenje

Cikorija je izvrsno sredstvo za proljetnu detoksaciju, i brigu za tijelo i pouzdan pomoćnik pri mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine.

Čaj od cikorije

Sastojci:

  • 1 žlica mješavine suhih listova i korijena
  • 2 dcl vode

Priprema:

  1. Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
  2. Piti 2-3 šalice čaja na dan koji možete zasladiti medom.
  3.  Ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije jušne žlice usitnjenog bilja.

Čaj od cikorije odličan je lijek protiv bolesti jetre, slezene i bubrega

Teme
Linker
08. siječanj 2021 14:21