Zašto ne biste probali uvrstiti neke od ovih namirnica češće na svoj jelovnik?
 Getty Images
Nutricionizam i zdravlje

Neke nove supernamirnice: prva je snažnija od borovnica, druga obiluje omegom-3, a treću zbog antitumorskog djelovanja proučavaju i farmaceuti

U posljednje vrijeme upoznajemo se s namirnicama koje su bogate raznim tvarima s povoljnim djelovanjem za koje uglavnom nismo ni znali da postoje.

Primjerice, crna riža, chia sjemenke ili ulje konoplje samo su neke od tih novotarija. Jesu li se našle već i na vašem tanjuru? Ako nisu, možda nakon ovih saznanja nađu put i do vaše kuhinje i do vaših recepata, ako ni zbog čega drugo - tada zbog zdravlja.


CRNA RIŽA

Crna riža sirova je crne boje, a nakon kuhanja postaje ljubičasta. Zrno joj je kratko, ljepljivo i slatkog okusa. Potječe iz Japana i ponekad se na tržištu nalazi pomiješana s rižom boje mahagonija (srednje dugog zrna).

Posljednja znanstvena istraživanja pokazuju da u njoj ima više antioksidansa nego u razvikanim borovnicama i orasima.

Preciznije, studija predstavljena 2010. godine na kongresu American Cancer Society otkriva da iz jedne žlice crne riže dobivamo više antioksidativnih sastojaka nego iz žlice borovnica. Riži u prilog ide i to što sadrži manje šećera, a više prehrambenih vlakna, željeza i vitamina E. Najviše crnu rižu jedu u Kini, gdje od nje rade rezance, sushi ili puding. Tamo je još zovu i zabranjena riža, jer je u prošlosti bila rezervirana za plemstvo.


CHIA

Na znanstvenoj sceni prije dvadesetak godina pojavile su se i chia sjemenke. Riječ je o sjemenkama biljke Salvia hispanica, koja potječe iz središnjeg i južnog Meksika i Gvatemale. Na tim područjima sjemenke se melju ili koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i služe kao vrlo zanimljiva namirnica koja je svoj put pronašla i do naših trgovina.

Chia je bogat izvor masti, i to onih nezasićenih. Sadrži omega-3 masne kiseline i osigurava 2530 posto ulja koje se može ekstrahirati, uglavnom alfa-linolenske masne kiseline (ALA).

Zbog specifične opne rizik od užegnuća dragocjenih masti znatno je manji nego kod drugih sjemenki. Također je dobar izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Izvanredan profil antioksidansa čine fitokemikalije poput klorogene kiseline, kavene kiseline te flavonoida miricetina, kvercetina i kampferola. Stavite li jednu žlicu chia sjemenki u čašu vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drugačija konzistencija tekućine - smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu.

Svojstvo formiranja gela, osim u kuhinji, pogodno je i za tijelo jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, zbog čega su ove sjemenke posebno korisne za dijabetičare.

I novija istraživanja pokazala su da dodatak chia sjemenki u prehrani pridonosi boljoj regulaciji postprandijalne glikemije.

curry powder in metal spoon soft focus , put on grunge metal background
Getty Images/iStockphoto
Kurkuma je pravo otkriće!

KURKUMA i KURKUMIN

Određeni začini također se mogu smatrati supernamirnicama. U novije vrijeme u znanstvenim se izvorima sve češće nalazi kurkuma i ekstrakt kurkumin.

Brojne studije pokazale su da kurkumin ima snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikancerogeno djelovanje.

Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa i neurodegenerativnih bolesti. Budući da je kurkumin netopiv u vodi, preporučuje se primjena u masnim otopinama, a ako se koriste pripravci, poželjno je da se biraju micelizirani ili liposomalni oblici čija je apsorpcija znatno olakšana. Začini ne moraju biti egzotični da bi bili poželjni za zdravlje.


CIMET

I nama blizak cimet ima impresivne karakteristike, poglavito u pogledu poboljšane kontrole glikemije. Primjerice, metaanaliza iz 2013. pokazala je kako studije sustavno dokazuju da primjena cimeta povoljno utječe na regulaciju glikemije - i na HbA1C i na razinu glukoze u plazmi natašte. O superhrani ćemo zasigurno još puno naučiti tijekom sljedećih desetljeća.

Znanstveni interes sve je veći i dostupnost tih namirnica znatno je bolja posljednjih godina. Dodatni adut je činjenica da mnoge supernamirnice imaju i super okus, što pridonosi njihovoj sve većoj popularnosti i prihvaćanju u svakodnevnoj prehrani.


ČITAJTE I:

Linker
19. travanj 2024 03:51