Prekomjerno uživanje u alkoholnim pićima također može dovesti do ciroze.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

NEIZLJEČIVA BOLEST 10 najčešćih simptoma koji ukazuju na cirozu jetre

Simptomi se ne javljaju odmah na početku bolesti, već najčešće kada je ona već uznapredovala. Riječ je o neizlječivoj bolesti koja je također uzrok nastajanja karcinoma jetre.

Ciroza je uznapredovala bolest jetre, a osobe s blagim stadijem obično nemaju simptome te godinama izgledaju zdravo.

Često se ciroza prvi put otkrije kroz rutinski test krvi ili pregled. Liječnik može odrediti jedan ili više laboratorijskih testova koji bi mogli ukazivati na problem s jetrom, poput ciroze. Tetoviranjem u nehigijenskim uvjetima ili spolnim odnosom može se zaraziti virusom hepatitisa B i C, koji bez pravilnog liječenja mogu dovesti do ciroze jetre. Druga mogućnost da osoba dobije cirozu je dugotrajno prekomjerno uživanje u alkoholnim pićima.

Kod ciroze jetre se simptomi ne javljaju odmah na početku bolesti, već najčešće kada je ona već uznapredovala. Ono od čega ljudi najviše strahuju su netipični simptomi koji ukazuju na bolest jetre, a često se zanemaruju ili percipiraju kao dio nekog drugog stanja koje nema veze s jetrom.


Najčešći simptomi ciroze jetre su:

  1. Umor, zbunjenost i gubitak energije - zbunjenost i letargija simptomi su oštećenja jetre i nastaju kada jetra nije u stanju ukloniti toksine iz krvi i dati tijelu energiju.
  2. Lako zadobivanje modrica i krvarenje - ako dođe do oštećenja, jetra više ne može proizvoditi dovoljnu količinu čimbenika potrebnih za zgrušavanje krvi pa nerijetko dolazi do curenja krvi i oštećenih kapilara.
  3. Svrbež kože - naravno, ponekad svatko može osjetiti svrab! Ali u slučajevima u kojima je jetra oštećena, svrab je neugodan, uporan i lokaliziran na jedan dio tijela. I nerijetko se događa noću, a sve je to zbog toksina kojih jetra ne može više filtrirati.
  4. Žuta boja kože i očiju (žutica) - zbog nemogućnosti jetre da odstrani bilirubin iz tijela,
  5. Nakupljanje tekućine u abdomenu - kao posljedica nakupljanja tekućine, također možete imati natečene noge i gležnjeve.
  6. Povišena tjelesna temperatura
  7. Gubitak apetita i tjelesne težine
  8. Pojava angioma na koži nalik pauku - izgleda kao mreža malih, proširenih arteriola smještenih vrlo blizu površine kože. Ako ih primijetite na gornjoj polovici prsa, ruku, vratu i licu, to može biti znak bolesti jetre.
  9. Crvenilo na dlanovima
  10. Povećane dojke kod muškaraca - jedan od simptoma ciroze jetre je povećanje razine estrogena u tijelu, što dovodi do stanja pod nazivom ginekomastija, odnosno povećanja grudi kod muškaraca. Budući da je ravnoteža spolnih hormona poremećena, muškarci koji imaju bolesnu jetru mogu doživjeti različite probleme, poput erektilne disfunkcije, nižeg libida i smanjenja veličine testisa.


Koliko je ciroza ozbiljna bolest?

Najozbiljnije komplikacije ciroze su krvarenja, infekcije i oštećenje mozga. Skoro svaki proces u tijelu poremećen je zbog nepravilnosti u radu jetre (probavni, hormonalni, krvožilni). Jetra je također zadužena za razgradnju brojnih otrovnih tvari koje se nakupljaju i oštećuju funkcije mozga. Ciroza je također uzrok nastajanja karcinoma jetre. Ciroza je neizlječiva bolest. No pravilnim dijetalnim programom i liječenjem može se usporiti njezin tok. U bolesnika s hepatitisom B petogodišnje preživljenje nakon ustanovljene ciroze je 71%. Kod alkoholne ciroze, ako bolesnik prestane piti alkoholna pića, postotak preživljenja od 5 godina iznosi 85%. Za one koje nastave piti šanse da će živjeti više od 5 godina su 60%. Također, vrlo je teško ustanoviti kada je ciroza zapravo nastupila. (izvor: plivazdravlje.hr)


ČITAJTE I:

Linker
14. travanj 2024 16:53