Veći broj istraživanja pokazao je da postoji uska povezanost između manjka ovog vitamina i depresije

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
OBRATITE PAŽNJU

Nedostatak vitamina B12: dva upozoravajuća simptoma manjka mogu se uočiti i kod mokrenja

Vitamin B12 ključan je za pravilno funkcioniranje neurološkog i živčanog sustava pa stoga manjak može imati posljedice po zdravlje koje s vremenom postaju sve ozbiljnije

Vitamin B12 je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i brojne druge biološke procese, no unatoč tome velik dio populacije nema dovoljnu razinu tog vitamina u tijelu. Prepoznavanje znakova koji upućuju na manjak vitamina B12 je izuzetno važno kako bi se izbjeglo nepovratno oštećenje živaca. Neki od uobičajenih simptoma uključuju osjećaj trnaca u dlanovima i stopalima, umor i glavobolje, no ponekad i dva poremećaja mokrenja mogu upućivati na nisku razinu ovog važnog vitamina.


Zadržavanje mokraće

Zadržavanje mokraće ili urinarna retencija je stanje koje karakterizira nemogućnost da se izluči sva mokraća iz mjehura. Simptomi mogu biti akutni, uzrokujući naglu nemogućnost mokrenja, ili kronični kada postupno dolazi do nemogućnosti pražnjenja mjehura. U rijetkim slučajevima, zadržavanje mokraće može se pripisati disfunkciji autonomnog živčanog sustava uslijed manjka vitamina B12, pokazalo je istraživanje objavljeno 2002. u časopisu European Journal of Nuclear Medicine i Molecular Imaging.


Mokraćna inkontinencija

Mokraćna inkontinencija, poznata i kao urgentna inkontinencija, je stanje kad osoba osjeća nagli poriv na mokrenje i nije sposobna odgoditi mokrenje i zadržati mokraću. Često mokrenje je uobičajen simptom anemije uzrokovane vitaminskom deficijencijom, točnije manjkom folne kiseline i vitamina B12. Uzrokovano je problemom s detruzorima, mišićima koji su smješteni u stijenkama mokraćnog mjehura. To stanje može uzrokovati učestalo curenje mokraće u situacijama kad dolazi do pritiska na mjehur prilikom kašljanja, kihanja, smijanja ili tjelovježbe. U istraživanju objavljenom 2002. u časopisu Journal of Gerontology znanstvenici su se bavili ispitivanjem povezanosti između niske razine vitamina B12 i kontinencije kod osoba starije životne dobi. Pokazalo se da smanjenje razine vitamina B12 u organizmu povećava rizik za razvoj inkontinencije.

Ostale komplikacije povezane s niskom razinom ovog vitamina mogu uključivati plinove u trbuhu te zatvor i proljev. Razlog je to što manjak tog vitamina može uzrokovati probleme u probavnom traktu, no oni se mogu ublažiti uzimanjem suplemenata i injekcijama tog vitamina.


Tko je u povišenom riziku

Osobe koje su iz svoje prehrane isključile životinjske proizvode imaju veći rizik za manjak vitamina B12, no to nije jedini uzrok manjka. Uobičajen uzrok manjka tog vitamina kod osoba starije životne dobi je manjak želučane kiseline koja je ključna da bi tijelo moglo uspješno apsorbirati vitamin B12 iz hrane. Često i manjak intrinzičnog faktora može biti uzrok nedostatka jer je taj hormon neophodan da bi tijelo moglo apsorbirati vitamin. Operacija želuca - a to je organ u kojem se proizvodi intrinzičan faktor - može, stoga, predstavljati skriveni rizik za manjak vitamina B12, ali to mogu biti i neke bolesti, poput Crohnove bolesti ili celijakije.

Prehrana koja uključuje meso, ribu i mliječne proizvode trebala bi osigurati tijelu dovoljnu količinu vitamina B12 na duže vrijeme. Oni koji nisu sposobni prirodno apsorbirati taj vitamin mogu posegnuti za suplementima.


ČITAJTE I: Nedostaje li vam ga, možete početi zaboravljati, ali i razviti depresiju...

Linker
20. travanj 2024 13:09