Uočava se veliki porast bolesti jetre u svijetu.
 Getty Images/iStockphoto
važno otkriće

Nealkoholna masna jetra dugo se smatrala benignim stanjem, ali i ona može dovesti do ciroze: nova metoda otkriva rani stadij bolesti

Stopa obolijevanja raste proporcionalno broju oboljelih od dijabetesa tipa 2 i debljine.

Uočava se porast bolesti jetre u svijetu. Prema nekim istraživanjima čak je za 65 posto porasla smrtnost od ciroze jetre od 1999. do 2016. godine. U istom razdoblju uočeno je i udvostručenje raka jetre. Alkoholna jetra i nealkoholna masna jetra najčešći su uzročnici kronične bolesti jetre, ciroze i raka jetre.


Točnost nalaza

Nealkoholna masna jetra dugo se smatrala benignim stanjem, no nova saznanja pokazuju da steatoza može biti vrlo ozbiljna te dovesti do ciroze. Stopa obolijevanja raste proporcionalno broju oboljelih od dijabetesa tipa 2 i debljine. Nealkoholna masna jetra često se prekasno otkrije, ali novo istraživanje ukazuje da bi se to moglo promijeniti. Istraživački tim predvođen kemičarkom Jenny Yang na Georgia State University u Atlanti razvio je neinvazivnu, pouzdanu dijagnostiku bolesti jetre u ranom stadiju, objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Razvili su osjetljiviju kontrastnu boju od one koja se koristi pri magnetskoj rezonanciju (MR). Nova supstanca, nazvana ProCA32.collagen1, otkriva prekomjerno širenje kolagena čije se komponente, među ostalim, koriste kao biomarkeri za bolesti jetre.

Usko je povezan i s gadolinijem, metalom koji se uobičajeno koristi kao kontrastno sredstvo prilikom MR pretraga. Djeluje u dvije boje pa su područja jetre kontrastno obojena, što omogućuje bolju vidljivost pa je i točnost nalaza znatno povećana.


Dvostruko je učinkovitije od dosadašnjeg

Prof. Yang i suradnici testirali su novu metodu na miševima s jetrenom fibrozom i nealkoholnom steatohepatozom i otkrili da mogu točno dijagnosticirati ta stanja.

Uz to, novo kontrastno sredstvo dvostruko je učinkovitije od dosadašnjeg, a na uzorcima ljudskih tkiva novo je sredstvo otkrilo i do sto puta manje tumore nego uobičajeni kontrastni agens.


ČITAJTE I:

Linker
21. travanj 2024 22:50