FOTOGRAFIJE: VORDA GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Ne želim slušno pomagalo, koje je drugo rješenje za oštećeni sluh?

Ako ne želite slušno pomagalo iza uha (BTE), postoje slušna pomagala koja se stavljaju u uho (ITC, CIC). Ako ni to ne želite, rješenje mogu biti ugradbena aktivna slušna pomagala

Sluh mi slabi s godinama i moj otorinolaringolog preporučio mi je slušna pomagala. Ja ih ipak ne bih nosila. Postoji li neko drugo rješenje za oštećeni sluh?

Marija F., Zagreb

Odgovara dr. Robert Trotić, otorinolaringolog:

image
FOTOGRAFIJE: RONALD GORSIC/CROPIX

"Slabljenje sluha s godinama zove se prezbiakuzija. To je stanje koje se prirodno javlja s godinama i dobi; osjetne stanice unutarnjeg uha polako propadaju, ne regeneriraju se i posljedica je zamjedbeno (perceptivno) oštećenje u višim frekvencijama, u pravilu iznad 2000 Hz. Više ne čujete kvalitetno visoke tonove, a razgovor telefonom predstavlja vam napor zbog nerazumijevanja pojedinih riječi i rečenica. Rješenje je da se slušnom amplifikacijom pojačaju frekvencije koje su oslabile. Za to su optimalna slušna pomagala. Ako ne želite slušno pomagalo iza uha (BTE), postoje slušna pomagala koja se stavljaju u uho (ITC, CIC).

Poslušajte savjet

Ako ni to ne želite, rješenje mogu biti ugradbena aktivna slušna pomagala. Riječ je o aparatima koji se ugrađuju u srednje uho ili u kost iza uha. No, ni oni nisu potpuno nevidljivi. Svi imaju i vanjsku jedinicu koja prikuplja zvuk i transkutano ga šalje u prijemnik koji je ugrađen ispod kože. Zbog toga preporučujem da poslušate savjet svog otorinolaringologa i za početak nosite konvencionalna slušna pomagala. Ona se prvih nekoliko mjeseci nošenja moraju dobro prilagoditi vašem sluhu, a to se obavlja u ovlaštenom slušnom centru. Važno je da ih nosite stalno; od jutra kada ustanete do navečer kada idete spavati. Samo se tako vaša uha mogu priučiti na novu slušnu amplifikaciju i dobro funkcionirati."

Linker
17. travanj 2024 15:16