Duboka venska tromboza (DVT) nastane kada se stvori krvni ugrušak

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
DVT

Ne zanemarujte ih: naizgled normalni bolovi u nogama mogu biti znak ozbiljne bolesti

Bol u donjem dijelu ili natkoljenici može biti znak upozorenja na duboku vensku trombozu, pobrinite se da znate što trebate tražiti

Infekcija koronavirusom može imati posljedice na više organskih sustava, ali ono što može biti fatalno je zastoj u cirkulaciji krvi. S obzirom na to da se manje krećemo, izoliraniji smo, u akutnoj bolesti mirujemo ili, čak, završimo na bolničkoj intenzivnoj njezi, to je razlog zastoja ili oslabljenog protoka krvi kroz venski sustav. Stoga, nemojte zanemariti bol u nogama ili je jednostavno okarakterizirati kao normalnu bol u mišićima.

Ako osjećate dosljednu bol to bi mogao biti jedan od prvih znakova duboke venske tromboze - a ona je ozbiljno zdravstveno stanje koje pogađa u prosjeku svaku tisućitu osobu.

Uz to, venska tromboza jedna je od komplikacija postcovid infekcije, utvrđena je kod 65 posto od 34 pacijenta s covidom kod kojih je učinjen ultrazvuk vena nogu, pokazalo je jedno istraživanje. Vrlo rijetko i cjepivo protiv korone može izazvati nastanak krvnih ugrušaka povezanih s niskim razinama krvnih pločica koje pomažu u zgrušavanju (trombocitopenija). Zato je važno prepoznati rizike i na vrijeme potražiti liječničku pomoć.


Što je duboka venska tromboza?

Duboka venska tromboza (DVT) nastane kada se stvori krvni ugrušak, što je zapravo ljepljiva masa krvnih stanica u dubokim venama nogu ili zdjelici. Postoje razne stvari koje mogu uzrokovati duboku vensku trombozu, a najčešće su:

Neaktivnost - kada se premalo krećemo i većinu dana sjedimo, krv se skuplja u donjem dijelu tijela, što značajno povećava rizika od nastanka venske tromboze.

Bolničko liječenje - dugi kirurški zahvati na nozi, kukovima ili trbuhu i dugo vrijeme oporavka u kojem smo uglavnom neaktivni.

Oštećenje ili upala krvnih žila - ozljede poput slomljenih kostiju ili teškog oštećenja mišića mogu oštetiti krvne žile, suziti ih i povećati rizik od nastanka ugruška. Također, upala krvnih žila (vaskulitis) može nas dovesti u opasnost.

Trudnoća - pojačano zgrušavanje krvi tijekom trudnoće sprječava previše gubitka krvi tijekom poroda, ali takvo stanje treba kontrolirati jer povisuje rizik za nastanak ugruška.

Kontracepcijska pilula (kombinirana) i hormonska nadomjesna terapija - sadrže ženski hormon estrogen koji može dovesti do toga da se krv zgrušava lakše nego što je normalno.

Drugi rizici - ako pušite, imate prekomjernu težinu, ne pijete dovoljno vode ili ste stariji od 60 godina ili imate stanje koje ograničava vašu pokretljivost.


Koji su simptomi DVT-a?

Neki slučajevi duboke venske tromboze nemaju nikakve simptome, ali evo na što treba paziti:

  • bol i oteklina u jednoj nozi,
  • jaka bol u zahvaćenom području,
  • topla koža u području ugruška,
  • crvena koža, osobito na stražnjem dijelu noge ispod koljena.


Zašto je važno liječiti DTV?

Ako se ne liječi, 1 od 10 osoba s dubokom venskom trombozom imat će začepljenje arterije u plućima (plućnu emboliju). Simptomi na koje treba paziti su nalik srčanom udaru: nedostatak daha, bol u prsima (koja se može pogoršati kada udišete) i iznenadni kolaps. I ovo stanje, koje je zapravo posljedica neliječene duboke venske tromboze zahtjeva hitnu reakciju kako bi se spriječio moždani ili srčani udar.

Kod sumnje na duboku vensku trombozu utvrđivanjem faktora rizika potrebno je napraviti i ultrazvuk vena nogu. Ako se pronađe krvni ugrušak propisuju se antikoagulansi. To su lijekovi koje često nazivamo i razrjeđivačima krvi, jer sprječavaju da se krvni ugrušak povećava i mogu zaustaviti dijelove ugruška koji se odvajaju i putuju drugdje u tijelu izazivajući emboliju, moždani i srčani udar te smrt. Standardna terapija su heparin, fondaparinuks i antagonisti vitamina K, no u novije vrijeme razvijene su i dvije nove skupine oralnih antikoagulansa - izravni inhibitori trombina i inhibitori faktora Xa, koji imaju predvidiv učinak, ne zahtijevaju toliko česte kontrole i prilagodbe doze te znatno manje dolaze u interakciju s drugim lijekovima.

Linker
25. travanj 2024 17:09