Nije preporučljivo gurati pamučne tkanine, olovke čak ni prste jer mogu oštetiti nježnu podlogu u ušnom kanalu i povećati rizik od infekcije.
 Getty Images/iStockphoto
Što je sigurno, sigurno je

Ne riskirajte probleme sa sluhom! Šest jednostavnih metoda kako izbaciti vodu iz uha

Ako voda ostane u uhu, osim neugodnog osjećaja škakljanja, mogu se javiti i problemi sa sluhom, ali i infekcija ušnog kanala (tzv. plivačko uho), koju treba liječiti antibioticima.

Nakon kupanja često se dogodi da voda ostane u uhu. Nije preporučljivo gurati pamučne tkanine, olovke čak ni prste jer mogu oštetiti nježnu podlogu u ušnom kanalu i povećati rizik od infekcije. Evo šest sigurnih načina kako vodu izbaciti iz ušiju:


1. Protresite glavu ili je nagnite prema ramenu i lagano tresite


2. Brzo naginjanje glave na stranu, pritom držeći dlan čvrsto preko uha stvorit će vakum koji će pomoći izvući vodu


3. Stavi se topli dlan na uho, zadrži oko pola minute, zatim makne ruka

Sve se ponovi četiri do pet puta. Pomoći će i ako legnete na stranu u kojoj je voda.


4. Isparavanju zarobljene vode u uhu pomoći će fen

Namjestite ga na najnižu temperaturu i najmanju snagu sušenja i držite desetak centimetara udaljenog od uha, povlačite ušnu resicu naprijed i nazad.


5. Kombinacija alkohola i octa u omjeru 1:1 u obliku kapi za uši učinkovita je ako prethodne metode ne funkcioniraju. Alkohol pomaže ispariti vodu, a ocat će spriječiti rast bakterija. Bitno je koristiti sterilnu kapaljku, ukapati tri do četiri kapi otopine u uho i nakon pola minute nagnuti glavu bočno.


6. Razrijedite kapi za uho s vodom i ukapajte tri do četiri kapi otopine

Nakon dvije do tri minute nagnite glavu na stranu i voda će izaći. Nikako ne primjenjujte niti jednu od ovih metoda, čak ni kapi za uho ako uši nisu potpuno zdrave ili ukoliko se pojavila bilo kakva infekcija.

Linker
14. travanj 2024 23:42