FOTOGRAFIJE: Depositophoto
stisnite šaku

Ne može jednostavnije. Provjerite zdravlje testovima u samo pola minute

Postoje neke životno opasne bolesti čiji simptomi postaju vidljivi tek kad je šteta već učinjena

Zahvaljujući ovim brzim kućnim testovima možete i između redovitih liječničkih kontrola provjeriti jeste li zdravi ili ne.


1. TEST: Stisnite šaku

Za ovaj test trebate prste savinuti u šaku, a potom je čvrsto stisnuti i zadržati u tom položaju 30 sekundi. Kad raširite prste, primijetit ćete da vam je dlan postao malo bjeliji nego što je bio, što je posljedica smanjenog dotoka krvi. Čekajte i promatrajte svoj dlan te mjerite koliko je potrebno da ponovno poprimi normalnu boju. Ako vam se dlan čini utrnuo ili je potrebno dulje vrijeme da krv ponovno počne njime kolati, to može biti znak ateroskleroze - stanja kod kojeg krvne žile koje prenose kisik i nutrijente iz srca u ostatak tijela postaju debele i krute.


2. TEST: Pritisnite korijen noktiju

Za ovaj test potrebno je stisnuti korijen noktiju na prstima ruku i svaki držati pritisnut pet sekundi. I u ovom slučaju nokti će, nakon što popustite pritisak, postati bjeliji. No, ne bi trebalo trajati dulje od tri sekunde da se ponovno uspostavi normalna cirkulacija u njima.

Osjećate li nelagodu i bol, evo što bol u svakom prstu može značiti (s obzirom na to da je svaki prst usko povezan s određenim dijelom tijela):

● bol u palcu može biti znak respiratornih problema

● bol u kažiprstu može ukazivati na probleme povezane s debelim crijevom ili probavnim sustavom općenito

● bol u srednjem prstu pokazatelj je problema u srčanom i krvožilnom sustavu

● bol u prstenjaku također može biti povezana sa srcem

● bol u malom prstu može ukazivati na probleme povezane s tankim crijevom.


3. TEST: Podignite noge

Za ovaj test morate leći na pod, licem okrenuti prema podu i rukama položenim uz tijelo te polako podignuti obje noge od poda dok gornji dio tijela zadržavate uz pod. Pokušajte izdržati u tom položaju 30 sekundi. Ako ne možete ili vam je teško održati ravnotežu ili noge zajedno u zraku, moguće je da imate problema s trbuhom ili donjim dijelom kralježnice.

Linker
25. travanj 2024 11:47