Možete li uopće zamisliti u što ste sve ugazili tim lijepim cipelicama u kojima se sada 'valjate' po krevetu?!
 Foto: iStock
Mijenjajte tu naviku

Ne izuvate se priliskom ulaska u kuću? Kako krivo... i opasno

Na potplatima cipela, tenisica, čizama, sandala ili štikli u stan unosimo E. coli, C. difficile i druge opasne bakterije.

Ubrajate li se među one koji običavaju u cipelama hodati po stanu, makar i "samo na sekundu", trebala bi vas zabrinuti otkrića znanstvenika sa Sveučilišta Houston - otkrili su da je na oko 40 posto cipela bakterija Clostridium difficile, čest uzročnik infekcija u probavnom traktu. Istraživanje je pokazalo da nije samo na potplatima cipela nego i u toaletima te u dijelovima stana gdje se na podu nakuplja prašina. Ovaj mikroorganizam na suhim površinama može preživjeti dulje vrijeme. Clostridium difficile otporna je na većinu antibiotika pa se u organizmu oboljele osobe brzo razmnožava. Čest je uzročnik bolničkih infekcija.

Devet sojeva

Osim toga, sjetite se ostale nečistoće koju pokupite pri svakom izlasku na ulicu - prašina, ptičji i pseći izmet, ostaci lišća i trave koji su dobra podloga za razvoj bakterija. Na njima potencijalno opasne bakterije mogu preživjeti danima, pa i tjednima, upozoravaju sa Sveučilišta Arizona, na kojem su bakterije pronađene na potplatima cipela kategorizirali u devet različitih sojeva, među kojima su uzročnici infekcija oka, pluća i probavnog sustava. Dvije od njih mogle bi vas navesti da uskočite u papuče čim stignete kući.

Escherichia coli čini oko trećine svih bakterija. Pripadnice njezina soja, srećom, uglavnom su bezopasne, no one koje su patogene često uzrokuju ozbiljne probavne probleme, najčešće povraćanje i proljev. Kada biste u cipelama hodali samo ulicama, možda bi opasnost od kontakta s E. coli i bila minimalna, no sjetite se koliko puta dnevno idete na toalet na poslu. Drugi pronađeni opasni tip bakterije je Klebsiella pneumoniae, uzročnik ozbiljnih infekcija poput upale pluća.

Stopa smrtnosti kod upale pluća izazvane ovom bakterijom je visokih 50 posto, a kod alkoholičara i u slučaju bakterijemije (prisutnost bakterija u krvi koja dovodi do sepse) doseže i sto posto.

Prevencijom do zdravlja

Ovakve potencijalno vrlo opasne mikroorganizme sigurno ne želite u svom kućanstvu pa kako biste povećali sigurnost, odmah na ulazu u stan preobujte se u papuče. Postavite kod ulaza stalak ili košaru u koju će svi ukućani odmah odlagati obuću čim dođu kući. Kuća će biti mnogo čišća i zdravija, djeca će se moći sigurno igrati na podu, svi ćete moći bez brige hodati bosi, što će vam pružiti još jednu dobrobit - stimuliranje masažnih točaka na stopalima.

Linker
19. travanj 2024 14:04