Ne zaboravimo kako koljena nose težinu našeg cijelog tijela.
 Getty Images
ZDRAVLJE

NE ČINIMO IM TO: Ovih 5 navika uništavaju naša koljena

25. kolovoz 2019.
Koliko će dugo koljena ostati zdrava, u velikoj mjeri ovisi od naših svakodnevnih navika.

Možemo zaključiti kako se ne radi samo o važnim pitanjima kao što su prekomjerna težina ili dugo sjedenje, nego i neprimjetne stvari koje često zaboravljamo.

Koljena su zglobovi koji svakodnevno nose težinu cijelog tela. Obično ne obraćamo puno pažnje na njih i prijetimo ih tek kada osjetimo bolove. Problemi s njima mogu utjecati i na ljude koji sjede i na one koji se aktivno bave sportom. Koje od svakodnevnih navika im najviše štete?


Nosite torbu

Ženska torba je teška - na kraju krajeva, nosimo mnogo stvari kao što su novčanik, mobitel, ključevi, kozmetika, maramice, prijenosnu bateriju, dječju igračku, tablete... Što je još gore, problem nije samo u težini torbe, već i u činjenici da stalno opterećujemo jednu stranu tijela. Naše tijelo je sistem povezanih mehanizama - ako narušimo ravnotežu njegovog gornjeg djela, niži dijelovi će to također osjetiti, a posebno koljena.

Savjet: smanjite broj predmeta u torbici na minimum. I umjesto nove torbice, idući se puta počastite ženstvenim ruksakom.


Odmarate noge na stolici

Pored sjedećeg položaja ništa manje štetno za koljena je i banalan čin kao što je naslanjanje nogu na stolicu ili stol. Noge su u neprirodnom, previše uspravnom položaju, a to ponajprije osjetimo na koljenima.

Savjet: dobro je uzeti kratke pauze na poslu - ustanite, čak i na trenutak, te prošetajte po sobi. Nakon napuštanja ureda, više se krećite. Pola sata hoda, vožnja biciklom po gradu - dobro je biti fizički aktivan.


Hodate u visokim potpeticama

Nažalost, cipele obožavane od strane milijuna žena predstavljaju opasnost po zdravlje. Nošenje visokih potpetica uzrokuje prekomjerno oticanje nogu, što zauzvrat djeluje i tako da opterećuje koljena i dovodi do bržeg umora nožnih zglobova. Kao da to nije dovoljno, često hodanje u štiklama može dovesti i do deformacije hrskavice, slabljenja zglobova i ligamenta.

Savjet: Koristite visoke potpetice samo za posebne prilike i nosite ležernu obuću kad god je to moguće.

Young Female Artist Flooring In Her Room, Relaxing And Drawing
Getty Images
Nikakvi ekstremi nisu dobri - ni ako cijeli dan stojite, ni ako sjedite, a bome ni ako ležite.

Trčite na tvrdoj podlozi

Problemi s koljenima mogu utjecati i na trkače. Ako ste i vi jedna od onih koja voli navući tenisice i "dati petama vjetra", vodite računa da ne trčite samo po tvrdoj površini. Opterećenje na koljenima pri trčanju po asfaltu ili betonu je nekoliko puta veće nego kada se krećemo po stazama u parku ili atletskoj stazi.

Savjet: Pobrinite se da za trčanje koristite tenisice koje ublažavaju udarce, a drugo, vodite računa želite li baš trčati po asfaltu ili betonu ili ipak postoji neko alternativno rješenje.


Idete iz krajnosti u krajnost

Svako pretjerivanje je loše - od cjelodnevnog boravka u sjedećem položaju (za stolom, u automobilu ili fotelji) do opterećenja koljena u teretani. Sportski trening mora biti osmišljen da donese željene rezultate. Brzi porast intenziteta treninga ili njihova učestalost jedan je od faktora koji povećavaju rizik od povrede koljena. Pritom ne zaboravimo kako je neliječena trauma (pa čak i kad je riječ o maloj povredi) - prvi korak ka ozbiljnoj povredi zbog preopterećenja.

Savjet: Ne zaboravite se pravilno zagrijati prije vježbanja te istegnuti nakon vježbanja. Trebalo bi mudro planirati vježbe, postepeno povećavati opterećenje i kontrolirati intenzitet, učestalost treninga i njihovo trajanje.


Zaključimo i kako, naravno, nikada nećemo moći u potpunosti prevenirati ozljede koljena, ali svakako možemo smanjiti taj rizik.Sve ovisi o nama i kako se odnosimo prema svome tijelu.


IZVOR: Ženski magazin

Teme
Linker
22. listopad 2021 00:24