Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, najbolje je posjetiti svog liječnika i provjeriti razine kolesterola

 SHUTTERSTOCK
pogled u ogledalo

Ne biste očekivali, ali tri znaka da imate previše ‘lošeg‘ kolesterola vide se u očima

Većina ne shvaća da ima visoki kolesterol dok ga ne provjere u krvi jer je često bez simptoma. Međutim, u našim očima može se primijetiti da je ukupni kolesterol prešao prihvatljive granice

Visoke razine kolesterola predstavljaju značajan rizik po zdravlje jer previše masnoće (kolesterola) s vremenom može blokirati žile što dovodi do komplikacija kao što su problemi sa srcem i moždani udari. Većina ne shvaća da ima visoki kolesterol dok ga ne provjere u krvi jer je često bez simptoma. Međutim, u našim očima može se primijetiti da je ukupni kolesterol prešao prihvatljive granice od 5 mmol/l. Važno je i da je dobrog kolesterola, HDL-a što više (više od 1 mmol/l za muškarce i više od 1,2 mmol/l za žene) jer on skuplja suvišan kolesterol iz krvi i tkiva i prenosi ga u jetru smanjujući tako vjerojatnost nagomilavanja kolesterola u stijenci krvnih žila. Stoga se i naziva dobar kolesterol. Lošeg kolesterola ili LDL kolesterola poželjno je imati što manje (manje od 3 mmol/l). Visoke razine LDL kolesterola i ukupnog kolesterola izazivaju otvrdnuće žila i loše utječe na kardiovaskularno zdravlje.


Vidljivi znakovi da imate više kolesterola

I dok se kolesterol može provjeriti lipidnim profilom iz krvi i nema simptoma, on može uzrokovati probleme i s očima, a te se promjene lako mogu uočiti. Tri su glavna znaka na koja treba paziti:

  • oko rožnice se formiraju bijele, sive i žute naslage,
  • mutan vid,
  • žute izbočine oko očiju.


Kako kolesterol utječe na oči

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, najbolje je posjetiti svog liječnika i provjeriti razine kolesterola. Dugoročne posljedice visokih razina kolesterola, osim stvaranja plaka na krvnim žilama, očituju se i drugim, ozbiljnijim stanjima koja utječu na vid.

* Makularna degeneracija - stanice u sredini mrežnice umiru ili su oštećene, uzrokujući gubitak središnjeg vida, što otežava jasno uočavanje finih detalja. Ovo stanje je često u starosti, no može se pojaviti i u ranijoj dobi upravo kao posljedica previše kolesterola, odnosno nakupljanja malih žutih naslaga lipida na mrežnici.

* Okluzija vena mrežnice - događa se kada lipidi lome stijenke krvnih žila uzrokujući naslage u mrežnici, što dovodi do zamagljenog vida ili gubitka vida. Iako se neke okluzije mogu ukloniti, može se dogoditi i trajno oštećenje oka.

* Arcus rožnice - kada se kolesterol formira oko ruba rožnice, što ukazuje na vrlo visoku razinu kolesterola, a ona može dovesti do drugih zdravstvenih problema.


Kako spriječiti porast kolesterola

Visoki kolesterol najčešće je uzrokovan načinom života. Može se spriječiti prehranom, dobrom hidratacijom i vježbanjem. Zdrava prehrana bogata voćem i povrćem pružit će antioksidanse, lutein, zeaksantin, vitamin C i E, smanjujući masnoću u krvotoku, pritisak u venama i vjerojatnost razvoja ugruška. Savjetuje se i izbjegavati crveno meso, piti najmanje 1,5 litre vode dnevno, njegovati rutinu vježbanja, prestati pušiti i smanjiti alkohol.

Masna hrana jedan je od glavnih krivaca za veće razine kolesterola. Da biste smanjili kolesterol, pokušajte smanjiti zasićene masti. Umjesto njih radije birajte nezasićene masti, a to možete uvijek provjeriti čitajući deklaracije na proizvodima i birajući lokalno uzgojeno voće i povrće, cjelovite žitarice te ribu.

Linker
18. travanj 2024 23:31