Kod manje ozbiljnih, ali dosadnih zdravstvenih stanja pa sve do ozbiljnijih zdravstvenih tegoba - banane doista imaju širok spektar djelovanja te ih nemojte zanemarivati.
 Foto: iStock
9 dobrih razloga

Ne bacajte banane s 'pjegicama', bolje su nego što mislite!

Štite od raka, reguliraju tlak, podižu raspoloženje i još puno više.

Mnogi kad vide crne točkice na banani ne žele je pojesti, no nedavno istraživanje u Japanu navodi brojne prednosti upravo takvih banana.

Ovo su samo neke od njih...

Dodatno štite od raka

Istraživači su otkrili da banane prekrivene crnim točkicama sadrže TNF (faktor nekroze tumora) koji uništava tumorske stanice. I jedenjem takvih banana možemo prevenirati rak.

Pomažu kod žgaravice

Banana je izvrsni, a prije svega prirodni atacid koja pomaže kod problematične probave. Lako su probaljive i našem želucu ne stvaraju probleme. Ako imate problema sa žgarvicom ona će vam pomoći.

Reguliraju krvni tlak

Za održavanje urednog krvnog tlaka, potrebno je imati dobru razinu kalija u krvi. A točkaste banane upravo njime obiluju. Uz to sadrže vrlo malo natrija, koji može uzrokovati skakanje krvnog tlaka.

Bit ćete manje depresivni

Banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja je vašem tijelu u proizvodnji serotonina, hormona sreće, neophodna. Zato jedenje banana sa crnim točkicama pomaže pri snu i osjećaju smirenosti.

Pomažu kod zatvora

S obzirom da imaju visoku razinu vlakana, odlične su ako imate problema sa zatvorom. Banane dodaju sluz u crijeva i olakšavaju njihovo gibanje

Foto: iStock
Možda više volite nezrele banane, no tek kada se pojave crne mrljice banane su najbolje.

Daju vam energiju

Ova namirnica ima visoku kalorijsku vrijednost, zbog čega su odličan izvor energije. Sljedeći put kad vam treba nalet energije nakon napornog vježbanja, pojedite bananu. Također, visoka razina kalija iz banana spriječiti grčeve u mišićima,a drugi minerali i nutrijenti pomoći će vam, kažu stručnjaci, postići fizičku izdržljivost.

Olakšat će vam probleme kod čira na želucu

Čirevi su sinonim za akutnu bol i stroga ograničenja u prehrani, jer začinjena hrana može uzrokovati daljnje iritacije. Međutim, banane imaju mekšu teksturu koja brzo prolazi kroz probavni trakt.

Pomažu kod anemije

Banane su obilan izvor željeza, koji je glavni sastojak crvenih krvnih stanica koje prenose kisik i nutrijente kroz vaše tijelo. One, također nadopunjavaju potrebe vašeg tijela za željezom, čime se smanjuje mogućnost pojave anemije, koju karakteriziraju niska razina željeza i bolesti crvenih krvnih zrnaca.

Olakšat će vam menstrualne bolove

Razina kalija u točkastim bananama pomaže kod smanjena grčeva tijekom menstruacije.. Banane su bogate vitaminom B6 koji smanjuju nadutost. i zadržavanje vode u tom periodu.

Linker
18. travanj 2024 09:08