Pasmina je samo orijentir za ponašanje psa u odrasloj dobi, mnogo toga ovisi i o genima, i o vama.
 Foto: iStock
Vuf-vuf ordinacija

Naučite prepoznati hoće li vaše štene biti umiljat ili zahtjevan pas

Procjena treba biti ugodna za štene, ne smijemo ga plašiti ili mu nanositi bol. Štenad upija i uči poput spužve, a testiranje temperamenta trebalo bi pridonositi tome


Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. medicine, Veterinarska klinika Kreszinger


Ponekad se od nas veterinara očekuje da znamo sve o psima. No, ako povučemo paralelu s ljudima, vidimo da ni liječnici nemaju odgovore na sva pitanja o ponašanju ljudi. Prepoznavanje i provjera karaktera pri odabiru šteneta doista su prava znanost... ili umjetnost. Karakter psa, kao i čovjeka, genetski je uvjetovan. Proučavanjem psihologije pasa bave se veterinarski bihevioristi, kinolozi, treneri pasa, čak i humani psiholozi. Stečena znanja danas možemo koristiti kao pomoć u boljoj komunikaciji sa psima te pri odabiru šteneta.

Takvo se testiranje štenadi najčešće koristi pri izboru pasa za određenu namjenu, no može biti korisno i pri procjeni šteneta koje, primjerice, dolazi u dom s drugim životinjama, djecom, osobama s posebnim potrebama, u kojem su česte promjene okoline itd.

Zaposleni psi

Štene je primjerene dobi za testiranje ponašanja sa sedam do osam tjedana. Svako životno iskustvo šteneta utječe na temperament. Čak i u vrlo mladoj dobi nije moguće reći s apsolutnom sigurnošću da je neka osobina isključivo genetski uvjetovana, a ne naučena. Odgovor šteneta na testiranju temperamenta uvelike se može izmijeniti dobrim usmjeravanjem i kroz tzv. dobra iskustva. Tako postignute promjene u ponašanju neće se, naravno, prenijeti na potomstvo.

Kuja prenosi na štenad svoj genetski materijal, a svojim ponašanjem utječe na njihova rana životna iskustva. Stoga je važno da majka ima dobre gene, dobar zdravstveni status, da je u dobroj kondiciji, socijalizirana, i to ne samo u periodu odrastanja štenadi nego i tijekom intrauterinog razvoja. Testiranje karaktera šteneta uvelike pomaže pri predviđanju karaktera. Ponekad, ipak, ne možete reći kakvog će karaktera biti u odrasloj dobi.

Ispitivanje ponašanja šteneta postalo je popularno nakon sve češćeg objavljivanja knjiga o testiranju štenadi i razvoja metoda pri odabiru i odgoju štenadi za pse vodiče i trening.

Zbog velikog uspjeha u testiranju i predviđanju karaktera šteneta danas se testiraju štenci za pomoć osobama s invaliditetom, za terapeutske, policijske i vojne pse, pse tragače i spasioce, za rad s vatrogascima, za otkrivanje droge, za pse na carini, u pograničnoj zaštiti, u radu sa stokom itd. Trening je danas već toliko sofisticiran da se njime može dobiti točno određena vrsta ponašanja za određene svrhe.

Elementi testiranja

Baš kao i ljudi, psi su različiti, sa svojim prednostima i slabostima. Pasmina je samo orijentir za ono što bi pas mogao postati, no daleko je od jamstva. I krvne linije su orijentir, no zna se da se štenad iz istog legla može karakterno vrlo razlikovati. Testiranje karaktera šteneta daleko je od točnog predviđanja kakvog ćemo psa dobiti, ali je korisno. Želite li doista prepoznati temperament za određenu namjenu, mladi pas je bolji izbor od šteneta.

Foto: iStock
Ispitivanje ponašanja šteneta postalo je popularno nakon sve češćeg objavljivanja knjiga o testiranju štenadi i razvoja metoda pri odabiru i odgoju štenadi za pse vodiče i trening.

Ovo su neki od elemenata s kojima ćete se vjerojatno susresti pri testiranju:

1. Štenad je najbolje testirati nasumičnim odabirom, u nepoznatom, no udobnom prostoru. Idealno je da osobu koja će rukovati štencima oni ne poznaju te da primaju upute od osobe koja zna postupak testiranja.

2. Svako se štene testira nekoliko puta, jer pojedinačni test može dati netočan rezultat.

3. Dobar uzgajivač uvijek će dati komentar rezultata, jer ipak najbolje poznaje štene. Te komentare treba uzeti u obzir.

4. Uzgajivač dobro poznaje genetsku podlogu svojih pasa. Testiranje štenadi poznatog genetskog materijala točnije je od testiranja štenaca nepoznatih krvnih loza. Zato testiranje križanih pasa ostavlja puno prostora za pogreške.

5. Ovisno o temperamentu koji priželjkujemo, želimo vidjeti različite reakcije. Kao kod mnogih stvari u životu, ne postoji jedan “pravi” odgovor. Malo je onih koji traže jako mirno i suzdržano štene. No, ponekad je poželjno da pas uopće ne pokazuje ili vrlo kratko pokazuje otpor pri uzimanju. Smatra se da je i to pokazatelj određenih radnih osobina. I promatranje psa izuzetno je važno. Tako možemo procijeniti leži li štene opušteno ili je ukočeno od straha.

6. Sljedeći je test podizanje šteneta od tla. Želimo procijeniti stupanj i trajanje otpora koji pokazuje u zraku pri podizanju.

7. Štenad ima tendenciju slijediti čovjeka, a to koliko vas odlučno slijedi može ukazati na stupanj interesa za ljude.

8. I dozivanje šteneta oblik je testiranja zainteresiranosti za ljude, no svako štene treba dozivati na identičan način.

9. Osjetljivost na dodir može se testirati postupnim stiskanjem nabora kože palcem i kažiprstom, do trenutka kad pas počne pokazivati reakciju.

10. Tražite li psa koji vrlo lako uči, izbor je štene koje će brzo naučiti neku jednostavnu vještinu ili trik, kao što je sjedanje da bi dobilo keks za nagradu.

11. Testiranje instinkta: spustite štene na tlo i usmjerite svjetlost ili pogled na neku igračku nekoliko koraka dalje. Nježno obuzdajte štene, provjerite je li zainteresirano za tu igračku, a potom bacite igračku tako da je štene može pratiti pogledom. Zatim pustite štene da potrči za igračkom. Vidjet ćete hoće li potrčati, uhvatiti igračku, nositi igračku, krenuti natrag prema vama, donijeti igračku do pola puta ili je donijeti natrag, vratiti vam igračku u ruku. Ako vam donese igračku, odmah mu je vratite kako biste potaknuli i ohrabrili taj fantastičan rezultat. Ako štene odmah otrči i samo uzme igračku, to je također dobar rezultat.

12. Štenad testiramo neobičnim zvukovima, pokretima, položajima..., ali testiranje i procjena temperamenta trebaju biti ugodni za štene. Nikako ga ne smijemo plašiti ili mu nanositi bol. Štenad upija i uči poput spužve, a testiranje temperamenta trebalo bi pridonijeti tome. Štene će svakim ponovnim testiranjem davati različite rezultate, jer svaki put ono uči i stječe iskustvo koje će promijeniti odgovor u budućnosti. Interakcija sa štenetom prije testiranja također utječe na rezultat.

Dobrodošla pomoć

Testiranje treba provoditi stručna osoba. Imate li na umu određen posao ili namjenu za psa, posavjetujte se sa stručnjacima, saznajte koji su testovi primjenjivi i kakve rezultate trebate očekivati za radne svrhe vašeg budućeg psa. Neki se stručnjaci ne slažu oko točnosti rezultata pri ispitivanju temperamenta šteneta, jer se i pasmine uvelike razlikuju, a i različiti ljudi različito provode testiranje, često i sami ne uviđajući razlike. Značenje odgovora šteneta tijekom testiranja otvoreno je za široku interpretaciju, no testiranje karaktera šteneta svakako ima primjenu i pomaže trenerima kako bi usmjerili temperament psa u željenom smjeru. Posjećujete li više uzgajivačnica ili mjesta gdje birate štene, preporuka je veterinara obići samo jednom dnevno, zbog kontrole širenja zaraznih bolesti.

Linker
18. travanj 2024 06:09