Lider optike su odličan izbor za kupnju. Riječ je o grupi obiteljskih optika koje možete pronaći diljem Hrvatske.
 Foto: Promo
Savjeti sisačke optometristice

Naučite kako pouzdano kupovati u optikama

Svi znamo kako kupnja dioptrijskih naočala može biti zamorna, pogotovo ako su nam prve i nemamo iskustva u njihovoj kupnji. Kako biste si olakšali odabir i bili sigurni da ste kupili najbolje, najvažnije je pronaći pouzdanog optometrista.

Poremećaji vida najčešće se odnose na gubitak vidne oštrine, a nedostatke je potrebno ispraviti nošenjem dioptrijskih naočala, ili kontaktnih leća. S obzirom na ogromnu ponudu proizvoda, nabava dioptrijskih okvira i leća zahtijeva podrobno informiranje prije kupnje. Također, važno se informirati i o kvalifikacijama stručnjaka koji će obaviti pregled vida, odnosno mjerenje dioptrije.

Tko je oftalmolog, a tko optometrist?

Prema riječima Tamare Skočić, vlasnice ugledne sisačke optike Optotip, prije svega je važno znati razliku između optometrista i oftalmologa.

„Optometrist je kvalificirana osoba koja radi mjerenje oštrine vida i utvrđuje greške oka kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Osposobljen je za propisivanje dioptrijskih naočala, kontaktnih leća i ostalih pomagala za vid. S druge strane, oftalmolog je doktor koji pruža kompletnu brigu o oku, ali nije izravno upoznat s izradom dioptrijskih naočala. Bez obzira koga će klijent izabrati, mora biti siguran da će vrijeme za ispitivanje vidne oštrine biti posvećeno samo njemu“, pojašnjava Skočić.

Stručno usavršavanje

Nakon završetka studija očne optike, vlasnica Optotipa svoje je usavršavanje nastavila na sveučilištu Masaryk u Češkoj, gdje trenutno pohađa postdiplomski studij. Optotip je u Sisku prisutan od 2010. godine, a uz mjerenje oštrine vida te ponudu okvira i naočalnih leća renomiranih proizvođača poput japanskog Seika, klijentima nude izradu i servis naočala, kao i kontaktne leće te otopine. Uz to, dio su Lider optika, domaće grupacije malih obiteljskih optika s dugogodišnjom tradicijom poslovanja.

Želite li stručno mišljenje i savjet kojemu možete vjerovati, posjetite sisačku optiku Optotip.


Optičarskom tržištu, ističe, danas veliki problem predstavlja nedovoljna edukacija klijenata, zbog koje kupuju jeftine artikle, ne znajući da im mogu nanijeti više štete nego koristi. Ipak, postoje jednostavni načini da se kupci osiguraju od kupnje loših proizvoda.

„Kada je riječ o naočalnim lećama, uz njih trebaju dobiti originalne vrećice u kojima su bile pakirane, kako bi bili sigurni da je to proizvod koji su platili“, sugerira Skočić.

A što je sa sunčanim naočalama?

Pri kupnji sunčanih naočala kupcima pak savjetuje da uvijek zatraže certifikat koji jamči da je riječ o originalnom proizvodu, kao i pripadajući etui.

Linker
19. travanj 2024 06:51