Kada radi ispravno, naš obrambeni sustav može nas štititi od niza bolesti, od lakših do najozbiljnijih.
 Foto: iStock
Imunitet treba njegovati

Naučite kako ga ispravno podići, i to iz dana u dan

Bilo bi ispravno zapitati se tko koga izdaje, naš obrambeni sustav nas kad se razbolimo ili mi njega svaki dan pomalo svojim ponašanjem. Jer za njegovo slabo funkcioniranje najčešće smo odgovorni sami zbog načina života i navika koje ga polako, ali sigurno narušavaju.

Čini li vam se da vas hvata prehlada za prehladom, dok vaši prijatelji i kolege cijelu zimu prođu a da i ne kihnu? Možda je vaš obrambeni sustav slabiji od njihovog. No, iako mi na njega uglavnom obraćamo pažnju tijekom zimskih mjeseci kad smo stalno okruženi raznim virusima, obrambeni sustav organizma naporno radi cijele godine kako bi nas zaštitio od virusa gripe ili neke druge infekcije koja se može dogoditi u bilo koje doba godine. Srećom, priroda nas je obdarila fantastičnim obrambenim sustavom koji je evolucijski savršeno osmišljen i razvijen kako bi sačuvao naše zdravlje.

Savršeno ugođen stroj

Prirodni obrambeni sustav zapravo je zapletena i gusta mreža stanica, tkiva i organa koji rade u sprezi kako bi zaštitili naše tijelo od raznih “napadača” kao što su bakterije, virusi, paraziti, gljivice ili toksini. Oni mogu izazvati bolesti, a svugdje su oko nas, u našem domu, dvorištu, na radnom mjestu. Obrambeni sustav štiti nas tako da, kao prvo, stvara barijeru koja sprečava te štetne organizme da uđu u naše tijelo. A ako neki ipak uspije prijeći tu barijeru, obrambeni sustav počinje proizvoditi bijele krvne stanice i druge spojeve i proteine koji napadaju i uništavaju štetne strane organizme. Bijele krvne stanice pokušavaju pronaći antigen i uništiti ga prije nego što se uspije reproducirati. Ne uspije li u tome, obrambeni sustav se još jače aktivira kako bi uništavao “agresore” dok se oni razmnožavaju u našem tijelu. Naš obrambeni sustav u stanju je prepoznati milijune različitih antigena i može proizvesti sve što je potrebno kako bi ih iskorijenio. Kada radi ispravno, on nas može štititi od cijelog niza bolesti, od lakših kao što je obična prehlada do ozbiljnih kao što je rak.

Ne, hvala

Cigarete sadrže više od 4000 kemikalija koje su vrlo toksične za tijelo, a što je više toksičnih tvari u tijelu, to je njegov obrambeni sustav slabiji. Čak i pasivno pušenje može negativno utjecati na obrambeni sustav, može pokrenuti napadaj astme ili pogoršati stanje kod osoba s alergijama. Nikotin povećava i razinu kortizola u organizmu te istovremeno smanjuje proizvodnju B-stanica i slabi odgovor T-stanica na antigene. Treba naglasiti i kako su novija istraživanja pokazala da su isparavanja iz e-cigareta štetna jer te pare sadrže slobodne radikale koji mogu izazvati upalu dišnih puteva te oslabiti odgovor obrambenog sustava na bakterije i viruse.

Foto: iStock
Treba li uopće isticati koliko su cigarete i duhanski dim štetni? Ako ste ih zamijenili električnom cigaretom, nemojte se dati prevariti, ni ona nije ništa bolja...

Može zakazati

Ponekad obrambeni sustav može pogriješiti te neku tvar prepoznati kao štetnu, iako ona to nije i u tom slučaju razvijaju se alergijske reakcije, primjerice na pelud, prašinu i slično. Također, koliko god bio savršen, on nas ipak ne može zaštititi uvijek i od svega jer se i on povremeno može “srušiti”, odnosno oslabjeti. Njegovo slabljenje mogu izazvati bolesti na koje ne možemo utjecati, ali za njegovo pravilno funkcioniranje i punu formu izuzetno su važne neke navike i način života. Nezdrava prehrana, nekretanje (ali i pretjerana fizička aktivnost), nedostatak sna i kronična izloženost stresu samo su neke od stavki koje jako slabe obrambeni sustav, a na njih, srećom, možemo utjecati. Uz to, oslabjeti ga mogu pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, prekomjeran unos šećera i prerađene hrane, ali i prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama i nedovoljna osobna higijena.

Više sna

Nedovoljan broj sati sna onemogućuje obrambenom sustavu da se obnovi tijekom noći, a povezan je i sa smanjenim brojem T-stanica, bijelih krvnih stanica koje tijelu pomažu da se obrani od raznih bolesti. Velik broj studija pokazao je da su osobe koje premalo ili loše spavaju podložnije infekcijama.

Stres mu je neprijatelj

Dugotrajna izloženost jakom stresu, bilo da je riječ o pritisku na poslu, pretrpanosti kućnim obavezama, bolesti bliske osobe ili tuzi zbog gubitka bliske osobe pojačava lučenje hormona kortizola koji slabi učinkovitost T-stanica. Prakticiranje bilo koje metode opuštanja (primjerice joge, tai chija i slično), određivanje prioriteta te prihvaćanje pomoći i podrške prijatelja, obitelji i kolega mogu pomoći u ublažavanju stresa i njegovih štetnih posljedica.

Manje alkohola - bolja zaštita

Samo jedna epizoda prekomjernog pijenja može smanjiti odgovor imunosnog sustava na patogene koji su napali tijelo. Glavni metabolit alkohola, acetaldehid, slabi funkciju trepetljika epitela u dišnim putevima i plućima te ih čini podložnijim virusima i bakterijama. Osim toga, alkohol smanjuje sposobnost bijelih krvnih stanica da uništavaju štetne organizme.

Foto: iStock
Odmaknite se od tog kompa i izvedite dlakavca u šetnju, pomoći će i vama.

Lijekovi povećavaju rizik od bolesti

Koliko god to zvučalo kontradiktorno, treba naglasiti da su bezreceptni lijekovi, kao i oni koji se izdaju na recept, izvori toksina. Prekomjerna upotreba antibiotika i drugih lijekova koje uzimamo prilikom prehlade i gripe stoga zapravo slabi naš obrambeni sustav. Osim toga, znanstvenici su otkrili da je uzimanje antibiotika povezano sa smanjenom razinom citokina, hormona prijenosnika informacija u obrambenom sustavu.

Više higijena, više zdravlja

Čistoća je pola zdravlja, stara je i točna mudrost. Higijenske navike poput pranja zuba dva puta dnevno, pranja ruku prije svakog obroka i održavanje noktiju čistim može uvelike pomoći organizmu u zaštiti od infekcija.

Zaštita od sunca

Prekomjerna izloženost UV zrakama može oslabiti stanice odgovorne za pokretanje imunosnog odgovora organizma. Tako se povećava rizik za infekcije, ali i smanjuje sposobnost tijela da se obrani od razvoja raka kože.

Pokrenite se

Istraživanje je pokazalo da već i samo 20 minuta hodanja tri puta tjedno jača obrambeni sustav. Iako znanstvenici još nisu otkrili kako točno fizička aktivnost poboljšava njegov rad, dokazano je da osobe koje redovno vježbaju imaju učinkovitije bijele krvne stanice nego neaktivne osobe. Moguće je da se radi o endorfinima koji se pojačano luče kod fizičke aktivnosti, a oni ublažavaju bol i opuštaju te tako pospješuju kvalitetan san i smirenost. Sve to vodi jačem i učinkovitijem obrambenom sustavu. No, treba imati na umu kako su istraživanja pokazala i da prekomjerno iscrpljivanje tijela suviše intenzivnim tjelesnim naporima slabi obrambeni sustav i organizam čini podložnijim infekcijama.

Linker
16. travanj 2024 07:56