Malena Maša spremna je za oproštaj od bolnice u kojoj je provela prve mjesece svog života.
 Foto: Press
Veliki uspjeh hrvatske medicine

Napokon ide kući: rođena je s 450 g i uspjela preživjeti više teških operacija

18. svibanj 2018.
Djevojčica je rođena u 27. tjednu, a u Kliniku za dječje bolesti Zagreb zaprimljena je zbog toksične upale crijeva s perforacijama. Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb - Klaićevoj, tim liječnika pod vodstvom kirurga doc. dr. sc. Stjepana Višnjića, pročelnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti, izveo je kompleksnu abdominalnu operaciju na djevojčici koja je u tom trenutku težila tek 450 grama. Djevojčica je rođena u 27. tjednu, a u Kliniku za dječje bolesti Zagreb zaprimljena je zbog toksične upale crijeva s perforacijama. Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba.

Na svjetskoj razini

"Čestitam liječničkom timu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC Sestre milosrdnice i KBC Zagreb na iznimnom pothvatu. Spašavanje djevojčice kirurškim postupkom u vrlo rizičnom stadiju razvoja zahtijevao je koordinaciju liječnika, medicinskog osoblja i bolnica. Ovim smo primjerom dokazali da je hrvatska struka i medicina na razini svjetske medicine", izjavio je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Djevojčica je zaprimljena nakon poroda i početnog zbrinjavanja u KBC Sestre milosrdnice, 7 dan života u KDB Zagreb s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa toksične upale crijeva sa višestrukim perforacijama. Kako je riječ o izuzetno malom novorođenčetu, (7 x manjem od uobičajene porođajne težine - 3500 grama), kojemu je svaka sekunda bila važna za preživljavanje, kompleksnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice liječnički tim izveo je u rekordnom roku.

Mali veliki borac

Ovo je prva ovakva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijeva tehnički besprijekornu kirušku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu intenzivnu njegu. Tijekom prvih pet mjeseci života, djevojčica je podvrgnuta i drugim zahvatima - laserskoj operaciji oba oka, kateterizaciji srca i rekonstrukciji crijeva i trbušne stjenke.

Čuda medicine

"Uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije, starosti bebe i porođajne težine dobili smo tri djevojčice u svijetu koje su preživjele tu kompleksnu operaciju - Emilija iz Njemačke, Maša iz Hrvatske i Abigeal iz Engleske. Sve tri bebe od prvog dana bili su pravi borci i mogu se smatrati čudima moderne medicine", rekao je doc. dr. sc. Stjepan Višnjić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

"Današnji dan velik je i značajan za sve tri bolnice koje su sudjelovale na spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i to je uspjeh svjetskog rariteta", izjavio je prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Teme
Linker
07. kolovoz 2022 02:04