Smoothieji su pravi eliksir zdravlja zahvaljujući dragocjenim sastojcima, od voća i povrća do raznih začina i ljekovitih biljaka, koji djeluju na nekoliko frontova
 Getty Images
eliksir zdravlja

Napitak koji čisti jetru, bubrege i žuč: gotov je za minutu, a trebaju vam samo tri namirnice

30. srpanj 2020.
Ovaj je napitak toliko hranjiv da potpuno može zamijeniti vaš uobičajeni doručak

SMOOTHIE OD CIKLE, MRKVE I JABUKE

Ovaj napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunosnom sustavu da dobro reagira na napade štetnih mikroorganizama. Jabuke su od davnina poznate kao lijek i nije uzalud poslovica “Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!”

Bogate su vitaminima A i C, vitaminima B skupine te riboflavinom i imaju visok udio dvije fitokemijske tvari: pektina, koji olakšava peristaltiku crijeva i smanjuje apsorpciju šećera, te bora, koji pridonosi zdravlju kostiju i živčanog sustava.

Zahvaljujući svom sastavu jabuka ima detoksikacijsko, antiseptičko i protuupalno djelovanje, snižava kolesterol u krvi i stimulira rad jetre. Mrkva ima antioksidativno, antibakterijsko i protutumorsko djelovanje, štiti arterije, djeluje kao ekspektorans pa olakšava izlučivanje sekreta iz pluća te jača imunosni sustav.

Antioksidativno djelovanje mrkve potječe od karotenoida, koji smanjuju rizik za razvoj tumora, štite od poremećaja srca i krvnih žila, a uz to potiču mentalne funkcije. Važan sastojak ovog napitka je i cikla, koja ima antibakterijsko, antioksidativno i laksativno djelovanje. Obiluje vitaminom A i betainom - enzimom koji hrani i jača jetru i žuč. Uz to, cikla je odličan izvor kalija i djeluju kao čistač jetre, bubrega i žuči.


SASTOJCI (za jedan smoothie )

  • 2 cijele cikle
  • 2 mrkve
  • 2 jabuke

PRIPREMA

U sokovnik stavite kuhanu ciklu te svježe mrkve i jabuke, uključite i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Čini li vam se pregusta, dodajte malo vode, a za vrućih dana možete dodati i nekoliko kockica leda.


Naravno, neće biti dovoljno popiti ovaj smoothie za jačanje jednom mjesečno. Želite li zaista maksimalan učinak na zdravlje i imunitet, ovo vam treba postati svakodnevna navika.

Teme
Linker
30. kolovoz 2022 09:54