Zbog visokog udjela antioksidansa i vitamina C i E aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno.
Zvijezda superhrane

Namirnica budućnosti - stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca te sprječava razvoj raka

Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. 

Aroniju nazivaju superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti.

Svježi plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava su riznica biološki aktivnih spojeva, ima ih više od 300. Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja.

Kao izuzetan antioksidans aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi usporavajući time starenje organizma i sprečavajući razvoj kroničnih bolesti, uključujući i rak.


Djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno

Zbog visokog udjela antioksidansa i vitamina C i E aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom, koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Stimulira rad štitnjače pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola.

Stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva.

Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se 0,5 do 1 dl soka od aronije na dan tijekom dva tjedna u svako godišnje doba. Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako ga pijete nakon jela.

Visok sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osjetljivim želucem izazvati mučninu. Nisu poznate interakcije s lijekovima.

Sve o supernamirnicama i njihovom djelovanju čitajte u novom Doktoru plus - Hrana kao lijek.

Linker
12. travanj 2024 03:05