Getty Images

Najviše ih zapostavljamo, a mogu nam uzrokovati itekakve probleme: 13 stvari koje bi vaša stopala željela da znate

Procjenjuje se da oko 75 posto populacije u nekom trenutku u životu ima neki problem sa stopalima. Stopala su nerijetko dio tijela koji najviše zapostavljamo, a mogu nam uzrokovati itekakve probleme


1. Vaša stopala svakog dana apsorbiraju silu od oko pola tone

Prosječna osoba tijekom života prohoda udaljenost koja odgovara obilazak tri puta oko ekvatora. Kad shvatite kolikom su naporu izložena vaša stopala svakog dana, možda ćete ubuduće imati malo više obzira prema njima.


2. Jooj

Problemi sa stopalima, poput plantarnog fascitisa, žuljeva ili uraslih noktiju posljedica su velikih napora kojima su izložena stopala jednako kao i neodgovarajuće obuće. Takve probleme u nekom trenutku u životu ima oko 75 posto populacije. A svi ti problemi su vrlo bolni i neugodni i mogu značajno narušiti kvalitetu života.


3. Svaka četvrta osoba starija od 45 godina pati od bolova u stopalima

Istraživanje provedeno 2016. je pokazalo da jedna od četiri osobe starije od 45 godina ima neku vrstu bolova u stopalima, a oni su u većini slučajeva posljedica neodgovarajuće obuće. Isto istraživanje je pokazalo da su žene izložene većem riziku za bolove u stopalima od muškaraca.


4. Dijabetes utječe na stopala

Osoba koja ima oštećenja živaca uslijed dijabetesa može imati rane na tabanima a da toga uopće nije svjesna. Posljedica toga mogu biti infekcije, gangrena pa čak i amputacija stopala.


5. Atletsko stopalo nije samo problem sportaša

Tinea pedis ili takozvano atletsko stopalo je zapravo vrlo zarazno gljivično oboljenje koje prati bol i osjećaj pečenja, a gljivice koje ga uzrokuju se razmnožavaju u toplom i vlažnom ambijentu. Hodate li bosi u svlačionicama i tuš kabinama u javnim prostorima sami izazivate nevolje. Dok se presvlačite kod liječnika ili u sportskoj dvorani ili dok se tuširate nakon treninga obavezno na nogama imajte nekakve natikače te dobro obrišite stopala, naročito u predjelu između prstiju. Tek nakon toga obucite čarape i cipele.


6. Ne, cipele se nisu stisnule

Obrnuto je: vaše je stopalo postalo veće. Naime, stopala rastu kako vi starite. Stoga, svaki put kad krenete u kupovinu cipela ponovo izmjerite stopalo, a naročito aklo to već dugo niste učinili. No, broj koji dobijete je samo početna točka za kupovinu: moguće je da vam je jedno stopalo veličine 38, a drugo 39. - u tom slučaju odaberite cipele prema većem stopalu jer je udobnost stopala na prvom mjestu.


7. Kupujte poslije podne kad su vam stopala umorna i otečena

Tako ćete biti sigurniji da nećete kupiti premale cipele.


8. Teško je pronaći cipele koje su moderne, a ujedno i dobre za vaša stopala

Vrtoglavo visoke potpetice, jednako kao i šiljasti vrh cipele nisu nimalo dobri za stopala, a naročito ako već imate čukljeve. Bolni čukljevi ponekad se mogu riješiti jedino operacijom, a mogu i uzrokovati probleme s držanjem i ravnotežom tijela. Idealna cipela je ona koja ima prostrani prednji dio tako da svi prsti imaju dovoljno mjesta te koja ima petu visine nekoliko centimetara. Osim toga, držite se pravila da između unutrašnjeg ruba cipele i palca mora biti slobodnog prostora debljine palca.


9. Ljeto je vrijeme za japanke, ali one su pogubne za stopala

Ravni potplat dovodi do spuštanja stopala. Osim toga, japanke vas prisiljavaju da ih u hodu pridržavate nožnim prstima, što povećava rizik za razvoj plantarnog fascitisa ili takozvanog petnog trna.


10. Za sportske aktivnosti morate imati kvalitetnu obuću

Čak i ako se ne bavite trčanjem nego samo hodanjem, odgovarajuće tenisice kupite u specijaliziranoj sportskoj trgovini gdje će vam pravilno izmjeriti širinu i dužinu stopala te analizirati način hodanja i prema tome preporučiti kakve tenisice da kupite.


11. Dugačak prst pored palca

Ako je drugi prst na stopalu duži od prvog, odnosno od palca, radi se o problemu koji ima i svoj stručan naziv - Mortonov prst - a od njega pati svaka peta osoba. Iako vam može laskati što predivni kipovi iz stare Grčke također imaju takve prste (pa se taj problem naziva još i grčki prst), to stanje vas izlaže povećanom riziku za bol u gornjem dijelu tabana zbog nepravilne distribucije težine prilikom hodanja.


12. Bježe li ljudi iz prostorije kad se izujete?

Neugodan miris stopala je posljedica bakterija pomiješanih sa znojem u vašim čarapama i obući. U toplu vodu ubacite vrećicu crnog čaja i namačite u njoj stopala 30 minuta: riješit ćete se neugodnog mirisa. Obratite pažnju i na izbor čarapa i cipela te prednost dajte prirodnim materijalima koji će omogućiti stopalima da dišu te smanjiti znojenje.


13. Pravilno režite nokte

To je jedini način da izbjegnete problem uraslih noktiju. Pravilno rezanje znači da nokat treba ostaviti da prelazi 2 milimetra preko ruba prsta, a odrezati ga treba ravno (bez zaobljivanja) i to oštrom grickalicom namijenjenom upravo za rezanje nokata na nožnim prstima.

Linker
19. travanj 2024 05:05