Fuji je zasigurno jedna od atraktivnijih modernih sorti jabuke i kod nas je popularna posljednjih godina.
 Getty Images
Zašto je najbolja

Najveći hit među jabukama: poboljšava aktivnost mozga, normalizira kolesterol i probavu, štiti od raka, a može spriječiti i bolesti srca

06. veljača 2020.
Posebno je dobra za zdravlje srca jer pomaže krvnim žilama da ostanu elastične, a naš organizam čisti od viška masnoća

Aromatična, vrlo sočna, hrskava jabuka naglašeno slatkog okusa i vrlo osvježavajuća proglašena je hit sortom jabuke u ovoj sezoni. Nedavno ju je tom titulom okitio stručni žiri Hrvatske voćareske zajednice na Cro-Agru, međunarodnom sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije na Zagrebačkom velesajmu.

Stručni žiri je fuji jabuci dodijelio najviše bodova (potom sortama cripps pink i topaz). Sorta fuji bila je najveća, a i pokazala je najbolji sklad šećera i kiselina, odnosno tvrdoće. Njeno se meso lagano grize, ispunjava usta sokom i slatkoćom, a od svih slatkih sorti najbolje se čuva i plodovi dugo zadržavaju čvrstoću.


Sve popularnija

Fuji je zasigurno jedna od atraktivnijih modernih sorti jabuke i kod nas je popularna posljednjih godina. To je japanska sorta američkog podrijetla. Nastala je križanjem sorte red deliciousa i stare sorte virginia ralls ganet ("ralls jenet") u kasnim 30-im godinama 20. stoljeća, a na tržištu se pojavljuje 1962. godine. U Europi se širi tek posljednjih desetak godina.

Smatra se visokoproduktivnom plantažnom sortom koja dozrijeva potkraj listopada. Prilikom uzgoja važno je da ima određeni položaj kako bi dostigla karakterističnu obojenost i određenu kvalitetu ploda. Upravo je boja, uz slatkoću, njezina karakteristika - žutonarančasta prošarana crvenom. Meso je hrskave teksture, no, aromatično, sočno, naglašeno slatkog okusa, zbog čega je omiljena i djeci i odraslima. Smatra se najslađom jabukom na svijetu, a najbolje ju je jesti svježu.

Oko 85 posto jabuke je voda, ostalo su vlakna, šećer, karoten, vitamini (A, B, B1, B2, B6, P, E), škrob, korisni elementi u tragovima, pektin... Jabuka je korisno voće za zdravlje, ima ljekovito djelovanje kod anemije, normalizira kolesterol. značajno smanjuje aterosklerozu, normalizira probavu, uklanja štetne tvari, jača imunosni sustav, poboljšava živčani sustav i aktivnost mozga, štiti od raka, pridonosi prevenciji bolesti žučnog mjehura, kamenaca, zatvora i prehlade.


Dvije vrste vlakana

Dvije su vrste vlakana zahvaljujući kojima je jabuka odlična namirnica u borbi protiv visokog kolesterola, otvrdnuća arterija, srčanog i moždanog udara. Netopiva vlakna prianjaju na LDL kolesterol u probavnom sustavu i odvode ga iz tijela, a topivo vlakno - pektin smanjuje količinu LDL kolesterola proizvedenog u jetri. Istraživanja pokazuju da jedna jabuka na dan smanjuje razinu kolesterola u serumu za 8-11 posto, dok dvije velike jabuke na dan snižavaju kolesterol za 16 posto.

Isto tako, namirnice koje imaju mnogo vlakana poput jabuka mogu spriječiti bolesti srca. Tome pridonose i avonoidi, a jedan od njih - kvercetin, moćan antioksidans koji, osim što štiti srce i žile, potiče naš obrambeni sustav, osobito u kombinaciji s vitaminom C, drugim moćnim antioksidansom u jabukama. Kvercetin i katehin u jabuci zaslužni su i za zaštitu od astme i raka, odnosno čuvaju zdravu strukturu svih naših stanica.


Svaki dan

Pokazalo se da je zaštitni učinak jabuka protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima na vrhuncu tri sata nakon što pojedemo jabuku, a smanjuje se nakon 24 sata. Zato se savjetuje da jabuku jedemo svaki dan. U Hrvatskoj voćarskoj zajednici smatraju da bi svatko od nas trebao godišnje pojesti 20 kilograma jabuka. Za sada jedemo manje od toga.

I meso jabuke (koje sadrži pektin) i kora (u kojoj su koncentrirani avonoidi, uključujući kvercetin) nude zdravstvene blagodati pa je najbolje jesti cijelu jabuku, s korom. Testovi mesa od jabuke i soka od jabuke pokazali su da je u soku tek desetina blagodati koju pruža cijela jabuka.

Dijabetičarima se preporučuju kiselije sorte, s manje šećera.

Teme
Linker
02. srpanj 2022 04:22