Brzo i sigurno

Najvažnije stvari koje morate znati prije laserske korekcije vida

Laserska korekcija vida slovi za najsigurniji medicinski zahvat i izvodi se već 40ak godina.

U svijetu se laserskom korekcijom vida dioptrije uspješno riješilo više od 40 milijuna ljudi. Odgovore na najvažnija pitanja dao nam je dr. Dean Šarić, stručnjak za lasersku korekciju vida zagrebačkog centra Optical Express.

Što je potrebno znati o samom zahvatu?

Zahvat laserske korekcije vida je u potpunosti bezbolan, traje desetak minuta a rezultati su trajni (kod visokih i kompliciranih dioptrija, u vrlo malom postotku ponekad su potrebna dva zahvata kako bi se dioptrija u potpunosti korigirala). Laserom se može korigirati kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam i staračka dalekovidnost. Osobe koje mogu obaviti lasersku korekciju vida su punoljetne osobe koje ne žele nositi naočale ili leće i imaju stabilnu dioptriju. Stabilnom dioptrijom se smatra ona koja se nije mijenjala više od 1 dioptrije u godinu dana.

Prije zahvata je potrebno je napraviti detaljan pregled koji traje otprilike sat vremena, nakon čega slijedi detaljan razgovor s kirurgom. Ključ uspješnog zahvata je dobra priprema pacijenta, detaljan pregled i transparentan razgovor s pacijentom. Izuzetno je važno u razgovoru s pacijentom biti u potpunosti jasan i siguran da je pacijent dobio odgovore na sva pitanja.
Kao i predoperativna priprema, jednako je bitna i postoperativna skrb, a stručnjaci su svojim pacijentima dostupni tokom 24 sata, nakon zahvata.

Koje su metode laserske korekcije vida?

U osnovi postoje dvije vrste zahvata - LASIK i PRK. Osnovna razlika između njih je brzina oporavka. Kod LASIK zahvata je oporavak vrlo kratak i pacijent već idući dan može obavljati svakodnevne obveze. Kod PRK zahvata oporavak traje malo dulje, 5-7 dana, ali je uspješnost zahvata jednaka u oba slučaja.

Uz iskustvo kirurga i detaljan pregled, bitnu ulogu igra i tehnologija koja se koristi. IntraLase i iDesign tehnologija koju Optical Express upotrebljava, može dodatno poboljšati standardne LASIK i PRK zahvate. Za odabir naočala i kontaktnih leća određuje se približna srednja vrijednost dioptrije svih točaka na rožnici. Upotrebom wavefront tehnologije mjeri se dioptrija na nekoliko stotina točaka, dok iDesign tehnologija vrši mjerenja na 5 puta više točaka, tako da čak i pacijenti koji nisu bili kanididati za zahvat standardnim LASIK i PRK metodama sada mogu korigirati vid.

Dani otvorenih vrata

Optical Express organizira Dane otvorenih vrata u subotu 30. travnja od 9,00 - 15,00 sati i u utorak 3. svibnja od 8,00 do 14 sati te omogućuje svim zainteresiranima da besplatno obave kratki pregled i konzultacije s doktorom. Na Dane otvorenih vrata potrebno je najaviti se na broj telefona 01/5625-450. Saznajte više o laserskoj korekciji vida.

1 ½ šalica skuhanog graha
½ šalice prženih lješnjaka, samljevenih
½ šalice agavinog sirupa
¼ šalice maslinovog ulja
½ žličice himalajske soli
½ do 1 žličice praha vanilije
1 žlica melase (nije obavezno)
½ šalice rižinog brašna
4 žlice kakaa
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
½ žličice biljne ili instant kave
1 šalica komadića čokolade (ja sam narezala 1 čokoladu od 50 grama)
1 šalica zobenog mlijeka (ili nekog drugog) sa ½ žličice jabučnog octa

Postupak:

  1. Dobro operite i posušite shuhani grah.
  2. Stavite ga u sjeckalicu (food processor) sa agavinim sirupom, solju i vanilijom, pa blendajte dok ne dobijete glatku kremu.
  3. Dodajte samljevene lješnjake, kakao, melasu, kavu razmućenu u žlici vode i ulje. Još malo izblendajte.
  4. Sad dodajte brašno, soda bikarbonu i prašak za pecivo. Lagano promiješajte žlicom ili kuhačom i dodajte mlijeko. Još pažljivo promiješajte i umiješajte ⅔čokolade. Smjesa treba biti dosta gusta no takva da je možete izliti te uz pomoć kuhače izravnati površinu. Pospite ostatak čokolade po vrhu. Ja sam koristila kalup dimenzija 24x34 obložen masnim papirom.
  5. Pecite 18-20 minuta na 175°C. Testirajte čačkalicom je li gotov.
  6. Pustite da se ohladi 15-tak minuta prije nego ga razrežete i navalite.

Napomene:
Melasu možete preskočiti, ali onda dodajte još malo sirupa od agave, kokosovog šećera ili javorova sirupa. Melasa kao i kava "produbljuje" čokoladni okus.

I to bi bilo to! Nije preteško, zar ne?!

Puno vas sve pozdravljam i želim vam sladak ostatak vikenda!

Maja

Linker
19. travanj 2024 01:33