SHUTTERSTOCK
neophodni su

Najjači čuvari našeg imuniteta i zdravlja čiji unos sada trebamo pojačati!

Za održavanje dovoljno snažnog imuniteta nam uz uravnoteženu prehranu, mogu biti korisni i suplementi


Sezona prehlade i gripe je pred nama i sada je pravi trenutak da osnažimo naš imunološki sustav. Jedan od najjednostavnijih načina je obogatiti prehranu nutritivnim tvarima koje pomažu jakom imunitetu. Za izgradnju snažnog i zdravog organizma koji će odolijevati virusima i bakterijama neophodne su hranjive tvari poput proteina, cinka i vitamina A, C, D i E. Kako bi ih osigurali važno je redovito jesti povrće, voće, ribu, zdrave masti, cjelovite žitarice, sjemenke i orašaste plodove. Zdrave masti nalaze se u maslinovom ulju i ribi, a proteine osim iz mesa možemo osigurati i iz biljnih izvora poput mahunarki. Najbolji saveznici našeg zdravlja i vitalnosti nalaze se u namirnicama koje je tijekom sezone viroza i gripe poželjno više uključiti u prehranu.


* Voće i povrće

Vitamin C ima važnu ulogu u imunitetu i snažan je antioksidans koji čuva naše stanice. Najbolji izvori vitamina C su voće i povrće, a osobito agrumi (poput limuna, naranče i mandarine), zeleno povrće poput brokule, špinata i kelja te kivi, rajčica, cvjetača, paprika, ljuta papričica... Voće i povrće savjetuje se konzumirati svježe, kratko kuhano u malo vode ili na pari te odmah servirano.


* Omega-3 masne kiseline

Brojna su istraživanja dokazala da makronutrijenti poput omega-3 masnih kiselina imaju imunosno-regulatorna svojstva, a posebno se ističu α-linolenska kiselina (ALA), eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA). ALA se nalazi u orašastim plodovima i sjemenkama, dok su EPA i DHA glavne komponente ribljeg ulja i sve poznatijeg ulja račića krila. Bitna specifičnost ulja krila povrh sadržaja omega-3 masnih kiselina, odnosno EPA i DHA, jest način na koje su one raspoložive. EPA i DHA u ulju krila su vezane na fosfolipide, a takva struktura identična je strukturnoj komponenti ljudskih stanica i staničnih organela te ima nezamjenjivu ulogu u funkcioniranju membrana. Uz to, omega-3 masne kiseline štite srce i krvne žile snižavajući trigliceride, krvni tlak i aritmije te tako pomažu spriječiti kardiovaskularne bolesti.


* Vitamin D

Vitamin D ima brojne učinke na stanice unutar imunosnog sustava. Kao i omega-3 masne kiseline može modulirati urođene i adaptivne obrambene stanice, a istraživanja su povezala nedostatak vitamina D s povećanom osjetljivošću na infekcije, uključujući respiratorne bolesti poput gripe i covid-19. Pad razine vitamina D osobito se očituje tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada je preporuka i njegova nadoknada u općoj populaciji kroz dodatke prehrani. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, potom u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora, shiitake gljivama, jetri te žumanjku jajeta.

image
Promo

* Kurkuma

Karakterističnu žutu boju kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, biološki aktivnom polifenolu iz skupine kurkuminoida kojem se pripisuje snažno protuupalno i antioksidacijsko djelovanje. Osim u kulinarstvu, kurkuma je i popularan narodni lijek koji se koristi gotovo 4000 godina. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, moderna medicina istražuje učinke kurkumina na zdravlje, a osobito u prevenciji bolesti. Kurkumin posjeduje široki spektar bioloških učinaka, poglavito protuupalno, antioksidacijsko, imunomodulatorno, antikoagulantno, antivirusno, hipokolesterolemičko djelovanje.

Međutim, nativni kurkumin koji se u tijelo unosi korištenjem praha kurkume, posjeduje problem slabe bioraspoloživosti i apsorpcije u organizmu. Almagea® Curcumin Forte+ je dodatak prehrani koji sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina u micelama (NovaSOL® Curcumin) i vitamin D. Zahvaljujući micelarnom obliku, postignuta je topivost u vodi te stoga i visoka bioraspoloživost u ljudskom organizmu (185 puta veća bioraspoloživost od nativnog kurkumina).


* Đumbir i med

Topli napitak s medom, limunom i đumbirom dobro je poznat kućni lijek za kašalj i nadraženo grlo, a njegovo korištenje i službeno je preporučio britanski Institut za zdravlje (NICE), kako bi se smanjila prekomjerna upotreba antibiotika u liječenju prehlada i gripe.

Med djeluje umirujuće na nadraženo ždrijelo i grlo, a učinkovit je i protiv raznih patogenih mikroorganizama. Đumbir sadrži više od 400 prirodnih spojeva, od kojih mnogi djeluju i protuupalno. U hladnim mjesecima čaj od đumbira, s limunom i medom, snažan je pomagač u borbi protiv respiratornih bolesti.


* Češnjak

Biljke iz roda Allium poznate su po proizvodnji organosulfurnih spojeva, koji posjeduju zanimljiva biološka i farmakološka svojstva. Među njima je češnjak (Allium sativum) jedan od najčešće korištenih. Njegovi spojevi pokazuju širok spektar blagotvornih učinaka protiv mikrobnih infekcija, kao i kardioprotektivno, antikancerogeno i protuupalno djelovanje. Iako su prednosti češnjaka za zdravlje poznate stoljećima, tek su nedavno češnjak i njegovi derivati predloženi kao obećavajući kandidati za održavanje homeostaze imunosnog sustava. Provedeno je nekoliko studija u životinjskim modelima kako bi se ispitao učinak različitih komponenti češnjaka i formulacija na imunomodulatorne aktivnosti, koje su, između ostalog, pokazale i da češnjak ima sposobnost smanjiti upalne parametre, povećavajući obrambene stanice našeg imunosnog sustava.

image
Promo


​Nova generacija dodataka prehrani

Na tržištu su dostupni dodaci prehrani koji kombinacijom sastojaka omogućuju sinergijski učinak i tako doprinose normalnoj funkciji vašeg imuniteta. Almagea Curcumin Forte+ je dodatak prehrani u kapsulama koji sadrži kurkumin i vitamin D, a namijenjen je svim osobama koje žele doprinijeti boljoj funkciji imuniteta te onima koji žele unijeti visokoiskoristiv oblik kurkumina. Almagea Krill Oil Cardio+ je dodatak prehrani koji sadrži visokovrijedno ulje krila, prirodno bogato omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) te vitamin E i selen. Zovemo ga alfom među omegama i to s dobrim razlogom: njegova formulacija jamči visoku apsorpciju i stupanj ugradnje dragocjenih omega-3 masnih kiselina u ciljana tkiva.

Kurkumin i vitamin D u kombinaciji s dragocjenim omega-3 masnim kiselinama odlična su kombinacija za snažan imunitet i zaštitu organizma od psiho-fizičkog napora i stresa.


IZVORI:

Linker
15. travanj 2024 13:49