SHUTTERSTOCK
zdravlje

Najčešći znakovi raka pluća: javite se liječniku ako uočite ovaj zabrinjavajući simptom

Rak pluća ima tendenciju širenja ili metastaziranja vrlo rano nakon formiranja, što ga čini vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže liječiti

Postoji više od 200 vrsta raka, a jedan od onih koji imaju reputaciju najsmrtonosniji je rak pluća. Pušači imaju najveći rizik za razvoj ove bolesti, iako od njega mogu oboljeti i osobe koje nikada nisu pušile. Nažalost, ta opaka bolest rijetko kad ima neke jasne simptome u početnom stadiju te ju se stoga teško otkriti na vrijeme, kad je još izlječiva. Kad se simptomi počnu javljati, poput učestalih pneumonija ili bronhitisa, velika je vjerojatnost da se rak već raširio.


Palpitacije i rak pluća

Palpitacije se opisuju kao ubrzana pulsacija ili abnormalno ubrzan ili nepravilan rad srca. Pacijenti ih opisuju kao brzo lupkanje u plućima, preskakanje pulsa ili osjećaj pritiska u prsima. Prema European Cardiology Review (ECR) palpitacije se češće javljaju kod osoba oboljelih od raka, a mogući uzrok je pritisak tumora na srce. Ipak, palpitacije ne moraju nužno značiti da imate rak. Stres, tjelovježba, lijekovi i neki drugi privremeni faktori također mogu biti uzrokom palpitacije srca.


Ostali simptomi raka pluća

S obzirom na to da su palpitacije rijedak upozoravajući znak, liječnici preporučuju da se obrati pažnja na druge moguće upozoravajuće simptome raka pluća. Oni uključuju infekcije pluća koje ne prolaze, iskašljavanje krvi te bolove prilikom disanja ili kašljanja. Gubitak apetita, mršavljenje bez logičnog uzroka, umor i otežano gutanje također mogu biti simptomi raka pluća. Čekićasti prsti se javljaju kod oko 35 posto osoba s rakom pluća nemalih stanica. To znači da vrhovi prstiju počinju oticati. Prvo baza nokta postane meka, a koža oko nokta sjajna, zatim se nokti počinju savijati na neprirodan način i na kraju dolazi do oticanja vrhova prstiju, što je posljedica nakupljanja tekućine u mekim tkivima prstiju.


Što uzrokuje rak pluća

Rak pluća se javlja kad agensi koji uzrokuju rak potaknu rast abnormalnih stanica u plućima. Kod većine slučajeva raka, karcinogen koji potiče rast tumora je dim od cigareta. Pušenje je glavni uzrok raka pluća, zaslužan za 80-90 posto svih slučajeva. Rak pluća obično nije nasljedan, neke specifične nenaslijeđene mutacije mogu kod nekih ljudi uzrokovati razvoj ove vrste karcinoma. Drugi po redu uzrok je izloženost radonu, a treći izloženost toksičnim kemikalijama. Važno je da se odmah obratite svom liječniku ako primijetite bilo koji mogući simptom ove bolesti. Probir je najbolja šansa da se rak pluća otkrije prije nego postane prekasno za liječenje.

ČITAJTE I:

Linker
16. travanj 2024 17:24