Ovo je još jedan od razloga zašto bismo trebali redovito ići na sistematske preglede.
 Shutterstock
ZDRAVLJE

Najčešća je srčana aritmija, a mnogi ne znaju da može dovesti do zatajenja srca i moždanog udara jer simptomi mogu izostati

Jeste li ikad čuli za fibrilaciju atrija (FA) i zbog čega je opasna?

Fibrilacija atrija je srčana aritmija koja nastaje kao posljedica izrazito brzih i nepravilnih električnih impulsa u atriju čija je frekvencija od 400 do 600 u minuti.

Zbog toga dolazi do izostanka kontrakcije atrija te, ovisno o stanju atrioventrikularnog čvora (AV-čvora), frekvencija ventrikula može biti usporena ili ubrzana.


Rizični faktori

Fibrilacija atrija (FA) je najčešća aritmija u općoj populaciji, češća u starijoj dobi i nešto češća kod muškaraca. Među starijima od 80 godina oko deset posto ima FA.

Osim životne dobi i spola, rizični faktori za razvoj FA su:

  • povišeni krvni tlak i koronarna bolest srca,
  • bolest srčanih zalistaka,
  • bolesti štitnjače,
  • dijabetes,
  • uživanje alkohola,
  • zatajenje srca.


Simptomi

Simptomi FA su osjećaj preskakanja srca (palpitacije), bolovi u prsnom košu, osjećaj nedostatka zraka, omaglice i gubitak svijesti, no fibrilacija atrija može biti i potpuno bez simptoma.

Ova aritmija povećava rizik za moždani udar jer je zbog nepravilnog rada srca povećana mogućnost nastanka krvnog ugruška te za zatajenje srca.

Ako su simptomi izraženi, može ozbiljno narušiti kvalitetu života.


ČITAJTE I:


Fibrilacija atrija liječi se antikoagulantnim lijekovima, antiaritmicima te elektrokardioverzijom. Kod pacijenata koji imaju trajnu FA i ubrzani srčani ritam primjenjuju se lijekovi, a kod onih s trajnom FA i usporenim srčanim ritmom primjenjuje se elektrostimulacija.


Više o infarktu miokarda možete pronaći u našem videu iz serijala Medicinski video leksikon u nastavku.

Linker
11. travanj 2024 10:41