Vježbanje? Da, uvijek! Ali nemojte se ubijati intenzivnim treninzima - vježbajte tako da vam pričinja zadovoljstvo.
 Foto: iStock
Nije neka filozofija

Najbolji savjeti za gubitak kilograma

Naše društvo vapi za tajnim receptom za svršeni ten, zdravu kosu, nokte te, naravno, besprijekornu liniju. Međutim, mnogi zaboravljaju kako ono što vrijedi za vas, ne vrijedi možda za druge i obrnuto. Jedno je sigurno, ova 4 savjeta odnose se na sve!

Oni koji imaju problema s kilogramima, jako dobro znaju kako postoji prava enciklopedija raznoraznih dijeta i savjeta koji se bave pitanjem prekomjerne težine i savjetima kako ih pobijediti. Standardni savjet ‘jedite manje, krećite se više’ vrlo rijetko funkcionira, barem na duge staze.

Stručnjakinja za zdravlje i zdravu prehranu, Jen Comas, na svojim internetskim stranicama nudi masu savjeta, otkriva trikove i zablude o prehrani te vježbanju. Donosimo vam njezina četiri savjeta za lakši gubitak kilograma.

1. Spavajte dovoljno

Želite li se doista maksimalno posvetiti svom zdravlju i gubitku kilograma, neke stvari o spavanju morate znati. Jeste li primijetili da se osjećate gladnije nego inače kad ste iscrpljeni? Naime, manjak sna vas čini nervoznijima i gladnijima, i posebno se javlja želja za ugljikohidratima. U prosjeku je sedam sati sna potrebno i za mentalno i fizičko zdravlje.

2. Ne prežderavajte se

Ako intezivno vježbate, a nakon toga trčite doma ne biste li nadoknadili izgubljenu energiju i jedete dok ne puknete, razmislite o lakšim vježbama. Možda intenzivni treninzi nisu za vas jer ovako nećete daleko dogurati. Preagresivan pristup vježbanju vodi proždrljivosti što nikako nije pozitivno za gubitak kilograma.

3. Uživajte u hrani

Da biste smršavjeli ili održali željenu težinu, ne morate jesti samo suho ili kuhano. Ono što je važno da i dalje uživate u hrani. Držite se svoje prehrane, ali budite svjesni uvijek količine koju jedete.

4. Vježbajte ono što volite

I količina i tip vježbanja vrlo je individualna jer svakome odgovara nešto drugo. Zapitajte se u kojoj vrsti vježbanja najviše uživate - hodanju, teretani, plivanju, nečem četvrtom - i toga se držite. Savjet stručnjaka uvijek vam može pomoći pri određivanju učestalosti vježbe, ali ono što je važno jest održati stres na što nižem nivou.

Nije neka filozofija, zar ne? Naravno, kako za stres, tako i za tijelo vrijedi ono nepisano pravilo na koje svi prečesto zaboravljamo - ugodite si, razmazite se, opustite i uživajte. Kad smo spokojni i pronađemo svoj mir, pronaći ćemo i sreću te zadovoljstvo.

Linker
19. travanj 2024 03:04