SHUTTERSTOCK
rana detekcija

Nacionalni program otkrivanja raka pluća: Od 22.000 osoba 1000 imalo suspektan nalaz

Karcinom pluća se u najranijem stadiju u 90 posto slučajeva može kirurški riješiti

U Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća tijekom protekle tri godine bilo je uključeno više od 22.000 osoba, a CT snimkama s niskom dozom zračenja kod njih 1000 utvrđena je sumnja na potencijalni karcinom pluća, rečeno je u utorak na predstavljanju rezultata tog programa.

Program provodi Hrvatska kuća disanja i Ministarstvo zdravstva, a kako je rečeno na konferenciji za medije u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća, cilj mu je što ranija detekcija tog karcinoma, čime se povećavaju šanse za izlječenje i smanjenje smrtnosti oboljelih.

- Znanost nas uči da uspostavom programa rane detekcije, karcinom može biti izliječen u preko dvadeset posto populacije. Programom smo htjeli postići dijagnosticiranje pacijenata u ranijim fazama raka pluća pomoću CT snimki s niskom dozom zračenja (LDCT) - rekao je predstojnik Klinike za plućne bolesti akademik Miroslav Samaržija.

Pojasnio je i kako se karcinom pluća u najranijem stadiju u 90 posto slučajeva može kirurški riješiti.

- No kako bi se smrtnost smanjila, potreban je dolazak na pregled - naglasio je Samaržija.

Prevencija

Kako je rečeno, u program je uključeno preko 22.000 osoba i napravljeno je više od 27.000 LDCT snimaka. Više od 4 posto, odnosno oko 1000 pacijenata kojima je obavljen LDCT snimak imaju rezultate koji upućuju na potencijalni karcinom pluća.

Programom će se, kako je najavljeno, uspostaviti Centar za prevenciju i rano otkrivanje raka pluća te Informacijski pult unutar Kliničkog bolničkog centra Zagreb koji će pružati informacije o Hrvatskom nacionalnom programu probira raka pluća. Zainteresirani će tu moći dobiti pregled programa te detalje o razinama zračenja, rizicima, sigurnosti i drugom.

Samaržija je napomenuo i kako se tim programom nastoje povezati preventivne i rane dijagnostičke akcije s grupama za zagovaranje pacijenata na europskoj razini u svrhu borbe protiv raka pluća.

Linker
25. travanj 2024 14:41