Debljina je jedan od najčešćih čimbenika rizika dijabetesa.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Nacionalni dan borbe protiv debljine obilježen u znaku zabrinjavajućih brojki - svaka peta odrasla osoba je debela

Prekomjerna tjelesna masa u sljedećih 30 godina bit će u Hrvatskoj odgovorna za 10 % slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 75 % slučajeva dijabetesa, 7 % slučajeva demencije i 5 % slučajeva raka

Povodom obilježavanja „Hrvatskog dana debljine“ Grad Zagreb i gradski ured za zdravstvo, Udruga za borbu protiv prekomjerne težine i Zaklada „Hrvatska kuća srca“ izvijestili su javnost o najnovijim epidemiološkim podacima, ali i istaknuli važnost prevencije debljine s obzirom da su prekomjerna tjelesna masa i debljina uzroci brojnih drugih bolesti.

„Prekomjerna tjelesna masa i debljina su značajni rizični čimbenici za nastanak pet danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. To su kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna plućna bolest, neka sijela tumora te mentalni poremećaji. Nedavna analiza OECD-a pokazala je da će u Hrvatskoj u sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa biti odgovorna za 10 % slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 75 % slučajeva dijabetesa, 7 % slučajeva demencije i 5 % slučajeva raka, odnosno 297 000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 167 000 slučajeva dijabetesa, 20 000 slučajeva demencije te 16 000 slučajeva raka. Prema ovoj analizi, u sljedećih će 30 godina u Hrvatskoj prekomjerna tjelesna masa biti povezana i s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine. Prema tome, ulaganjem u prevenciju prekomjerne tjelesne mase i debljine, ne samo da čuvamo zdravlje naših ljudi, već i doprinosimo njihovoj dugovječnosti.“, istaknula je doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med. spec. epidemiologije, voditeljica Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja pri HZJZ-u.


Debljina nije samo problem odraslog stanovništva

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj, točnije u 2018. godini umrlo je više od 20.000 osoba upravo zbog kardiovaskularnih bolesti što je preko 40 % od ukupnog broja umrlih. Upravo zato iznimno je važno isticati prihvaćanje zdravih životnih navika, što je posebno istaknula Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“, „Mnogi debljinu smatraju estetskim problemom, no vrlo je važno komunicirati kako je debljina zdravstveni problem. Prekomjerna tjelesna težina i debljina rizični su čimbenici teških kroničnih bolesti od kojih su kardiovaskularne bolesti jedne od najčešćih. Mi u Zakladi „Hrvatska kuća srca“ kontinuirano kroz brojne javnozdravstvene akcije educiramo građane o važnosti zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i redovitih kontrola. Posebno smo ponosni na kalkulator Čuvara srca (www.kvkalkulator.cuvarisrca.hr) pomoću kojeg svaki građanin može besplatno ispitati svoj kardiovaskularni rizik„.

Debljina je jedan od najčešćih čimbenika rizika dijabetesa, a koliko upravo ova bolest opterećuje zdravstveni sustav istaknuo je doc. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, „Troškovi liječenja dijabetesa iznose 4,6 milijardi kuna što je ogroman iznos koji bi se zasigurno mogao smanjiti kada bi se prevenirala debljina kao jedan od rizika. Prevencija debljine je ključ uspjeha, pogotovo kada znamo da u svijetu raste broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 među mladom populacijom, a koji je prije bio rezerviran uglavnom za stariju populaciju“.

Posebno treba naglasiti kako debljina nije problem samo odraslog stanovništva, već se javlja u ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice za zdravlje djece. Podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku iz 2015. godine pokazuju da svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom masom.


Edukacija

„Naša djeca plaćaju veliku cijenu zbog pretilosti, osim što zbog debljine i prekomjerne tjelesne težine imaju lošu sliku o sebi i manjak samopouzdanja, imaju i tri puta veće izglede da postanu žrtve zlostavljanja“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med.

Važnost edukacije mladih ljudi o prevenciji debljine istaknula je i doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja centar Zagreb, „Nažalost kod nas u Savjetovalište u Domu zdravlja uglavnom dolaze osobe starije od 60 godina te 80 % žene u odnosu na muškarce. Voljeli bismo osvijestiti i mlade ljude da dođu kod nas u savjetovalište i preveniraju debljinu što je ranije moguće, pogotovo kada znamo da je debljina kod djece u sve većem porastu“.

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana debljine, organizatori su planirali održati 4. Konferenciju „Hrvatski dan debljine“, no zbog preporuka izdanih od HZJZ-a i Kriznog stožera za civilnu zaštitu Ministarstva zdravstva o otkazivanu svih javnih skupova u zatvorenom prostoru s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja koronavirusa, konferencija je odgođena za jesen.

„Nikako nismo odustali od konferencije, već smo je samo iz opravdanih razloga odgodili. Konferencija je ove godine imala za cilj okupiti vrhunske stručnjake iz različitih područja medicine, nutricionizma i farmacije kako bismo multidisciplinarno odgovorili na sve nove izazove koji nas očekuju u borbi s debljinom. Nažalost, svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj je debela, stoga je ovo problem kojeg svi moramo ozbiljno shvatiti te ćemo se i njime detaljnije pozabaviti na konferenciji u jesen.“, izjavila je Sonja Njunjić, predsjednica udruge za borbu protiv prekomjerne tjelesne težine.

Linker
25. travanj 2024 14:53