To što niste odlazili u solarije ili se niste cijelo ljeto 'pržili' na suncu ne znači da ste sigurni...
 Foto: Istock
S ovim se ne smijemo igrati

Na vrijeme prepoznajte prve simptome melanoma

Samo jedna opeklina od sunca u životu može udvostručiti rizik za obolijevanje od melanoma.

Maligni melanom spada u zloćudne tumore koji nastaju iz melanocita. Gotovo uvijek se pojave na koži, no može nastati i na ostalim dijelovima tijela u kojima se nalaze melanociti. Može se razviti na prethodno normalnoj koži ili malignom promjenom postojećih madeža.

Incidencija posljednjih nekoliko desetljeća pokazuje značajan porast u Hrvatskoj ali i u ostalim zemljama svijeta.

Ukoliko primijetite madež koji se prezentira kao nepravilno tamno pigmentirana kožna promjena koja je narasla ili se počela mijenjati u nekom proteklom periodu, a osim promjene u veličini i izgledu vrlo često se može javiti i svrbež. To su znakovi koji vas moraju upozoriti da se javite na pregled dermatologu.*

Čimbenici rizika

Nekoliko stvari može povećati rizik od nastanka raka kože. Jedna od najvećih je izloženost UV zračenju i sunčanje. Većina karcinoma kože ima veze s izlaganjem suncu u prošlosti. Tako, na primjer, ako ste zaradili opekline od sunca kao dijete, to bi moglo povećati rizik

Ostali čimbenici rizika uključuju:

  • Imate puno madeža ili atipičnih madeža
  • Osobna ili obiteljska povijest melanoma
  • Imate prirodno crvenu kosu
  • Blijeda put i sklonost opeklinama od sunca

Pregledajte madeže

Odvojite vrijeme da pogledate vašu kožu od glave do pete. Koristite se zrcalima kako biste provjerili leđa i druga teško vidljiva mjesta.

Da biste provjerili simptome melanoma, poslužite se ABCDE (asymmetry, border, color, diameter, evolving) metodom:

Asimetrija: zdravi madeži su obično simetrični.

Border, rubovi: nepravilni ili slabo definirani rubovi mogu biti melanom. Normalni madeži imaju lijepe, oštre i ravne rubove.

Boja: melanomi obično imaju više boja - crni, smeđi, crveni i / ili plavi. Zdravi madeži najčešće su jedne ili možda dvije boje, ali ta boja je ravnomjerno raspoređena.

Promjer: veći madeži ne moraju nužno značiti i bolesne promjene, ali maligni madeži su obično veći od 6 mm.

Razvijanje: madeži ne rastu ni ne mijenjaju se puno, pogotovo kasnije u odrasloj dobi. Ako primijetite madež koji se mijenja na bilo koji način ili ako svrbi ili krvari, posjetite liječnika. Dakle, ako imate madež koji ne izgleda poput ostalih, pogotovo ako se mijenja, to je crvena zastava.

*(izvor: http://hlpr.hr/rak/vijest/rak-koze)

Linker
28. ožujak 2024 10:16