SHUTTERSTOCK
novo ISTRAŽIvanje

Na svakom su koraku! Ove dvije vrste voća mogu nas zaštititi od krhkih kostiju i lomova

Krhke kosti povećavaju rizik za padove, lomove, invaliditet, hospitalizacije...

Stara poslovica kaže: „Jedna jabuka na dan - doktor iz kuće van”, a čini se da u njoj ima dosta istine. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, sugerira da ovo hrskavo voće može spriječiti da kosti postanu krhke. Krhke kosti povećavaju rizik za padove, lomove, invaliditet, hospitalizacije pa čak i za smrtnost. Ne brinite ako niste ljubitelj jabuka jer postoji i rezerva. Naime, i kupine mogu pomoći u zaštiti od krhkih kostiju.


Prehrambena strategija

Obje vrste voća sadrže flavanol, biljnu tvar koja smanjuje rizik da budete među 10 - 15 posto osoba starije dobi koje imaju krhke kosti. Ključni flavanol koji pomaže u borbi protiv slabih kostiju je kvercetin, gorkasta tvar prisutna u voću, povrću, listovima, sjemenkama, crvenom luku, žitaricama, kelju i dodacima prehrani.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard imalo je za cilj preispitati nutricionističke smjernice za prevenciju krhkih kostiju bazirane prvenstveno na povećanju unosa proteina. Iako je unos proteina od ključne važnosti, naročito sa sve većom starosnom dobi, otkriveno je da od pomoći mogu biti i flavanoli. Autor studije dr. Shivani Sahni kaže da bi ipak moglo biti istine u staroj poslovici koja kaže „jedna jabuka na dan, doktor (ili krhkost) van.

- Naše istraživanje je pokazalo da se na svakih 10 mg flavanola dnevno više, izgledi za lomljivost kostiju smanjuju za 20 posto. Svatko može vrlo lako unijeti 10 mg flavanola dnevno s obzirom na to da jedna jabuka srednje veličine sadrži upravo oko 10 mg flavanola. Iako nije otkrivena značajna povezanost između ukupnog unosa flavonoida i krhkih kostiju, povećan unos flavanola (jedna od podskupina flavonoida) bio je povezan sa smanjenim rizikom za razvoj krhkih kostiju. Naročito je povećan unos kvercetina imao najveću povezanost s prevencijom krhkosti kostiju - pojasnio je dr. Sahni dodajući da ti podaci sugeriraju da postoji mogućnost da određene skupine flavonoida imaju najveći potencijal kao prehrambena strategija za prevenciju krhkih kostiju.

Linker
23. travanj 2024 10:29