Smatra se da je u Hrvatskoj oko 6000 oboljelih od multiple skleroze, najviše u dobi između 18 i 50 godina.
 Getty Images/iStockphoto
pogoršanje simptoma

Na što sve trebaju paziti oboljeli od multiple za vrijeme ljetnih vrućina

Pregrijavanje tijela potencira napredovanje bolesti, čak i vraćanje simptoma kojih više nije bilo.

Multipla skleroza je kronična autoimuna bolest koja zahvaća središnji živčani sustav, a upalna oštećenja mogu zahvatiti mozak, moždano deblo i kralježničnu moždinu. Najčešće uzrokuje probleme s vidom, slabost, bol, konfuziju i brojne druge poteškoće pa se često naziva bolešću s tisuću lica. Smatra se da je u Hrvatskoj oko 6000 oboljelih od multiple skleroze, najviše u dobi između 18 i 50 godina. Oboljelima je ljeti osobito teško jer se simptomi mogu pogoršati, a bolest iz faze mirovanja može prijeći u fazu šuba.


Mjere opreza

Naime, ljeti je organizam izložen visokim temperaturama, što nikako nije dobro za oboljele od MS-a jer “pregrijavanje” tijela potencira napredovanje bolesti pa čak i vraćanje simptoma koje više nemate.

No to stanje traje do 24 sata i poznato je kao Uhthoffov sindrom, prema njemačkom oftalmologu Wilhelmu Uhthoffu koji je prvi 1890. godine opisao ovaj fenomen u bolesnika s optičkim neuritisom. Čak i malo povećanje tjelesne temperature može privremeno uzrokovati probleme s provođenjem električnih signala na demijelinizacijskim živcima.

S povećanjem demijelinizacije smanjuje se i temperatura koja je potrebna da bi se usporilo kretanje signala živčanim vlaknima. Njihovo kretanje može biti znatno usporeno, pa čak i potpuno blokirano, što uzrokuje probleme sa zahvaćenim dijelovima tijela. Normalizacijom tjelesne temperature dolazi do povlačenja simptoma. Računa se da oko 80 posto oboljelih tijekom ljeta doživi Uhthoffov sindrom. Oboljelima od MS-a stoga se savjetuje da ostanu u hladu i zaštite se od sunca.

Može pomoći pijenje hladne vode, sisanje kockica leda ili zamrznutog voća. Tuširanje hladnom vodom ili plivanje u bazenu s hladnom vodom mogu pomoći na vrućini. Izbjegavajte vruća mjesta kao što su neklimatizirani prostori i vruće kupke. Nosite laganu odjeću. S obzirom na to da se oboljelima od MS-a preporučuje redovito vježbanje, kako biste izbjegli Uhthoffov sindrom, vježbati treba laganijim tempom rano ujutro kada nije toliko vruće.


Ojačajte organizam

Mnogi pate i od mentalnog i fizičkog umora, koji je specifičan za oboljele od MS-a. Obično je jačeg intenziteta, pojavljuje se naglo, može se pojaviti i ujutro nakon normalno prospavane noći te se tijekom dana pojačava, naročito za vrućih i vlažnih dana. Kao i kod drugih simptoma potrebno je izbjegavati izlazak za visokih temperatura, tuširanje vrućom vodom i boravak u nerashlađenim prostorima.

Smanjivanje dnevnih zadataka i kratko dnevno spavanje mogu pomoći smanjiti umor. Zdrava prehrana te umjereno i redovito vježbanje ojačat će organizam i bolje ga pripremiti za razdoblja kada mu je potrebno više energije.

Linker
18. travanj 2024 19:39