Dijabetes i sport

Na što paziti kod samostalnih sportova?

Vožnja bicikla

• Ako vozite bicikl povremeno

Što više vozite bicikl, trošite više energije, što rezultira bržim padanjem razine šećera u krvi. S obzirom na to da trebate zadržati visoku razinu energije, preporučljivo je da u čestim razmacima konzumirate male količine šećera. Idete li na vožnju od 20 do 30 minuta, bit će dovoljno na pola puta popiti zaslađeno piće. Za dulje vožnje bit će potrebno češće provjeriti razinu šećera u krvi. Otprilike šest sati nakon vožnje tijelo će povući glikogen iz krvi kako bi nahranilo mišiće, a to za posljedicu može imati hipoglikemiju. Stoga je važno još barem osam sati nakon vožnje redovito pažljivo mjeriti šećer u krvi kako biste to izbjegli.

• Ako vozite redovito

Idete li na dulje vožnje ili ste aktivni u klubu te odlazite na natjecanja, važno je da uza se uvijek imate dosta sitnih zalogaja i napitaka koji će vam potrajati tijekom cijele vožnje, kao i odgovarajuću zalihu inzulina u slučaju da prilikom mjerenja za vrijeme vožnje primijetite da vam je šećer previsok. Ako ste redoviti biciklist koji svakodnevno trenira i vozi duge dionice te znate kako vam tijelo reagira na tu aktivnost, bit će dovoljno da šećer mjerite svakih 90 minuta.

Planinarenje i pješačenje

Kod ovih aktivnosti treba voditi računa o čuvanju inzulina. Na visokim ljetnim temperaturama može se brzo pokvariti, a kad je pregrijan, iako izgleda normalno, neće djelovati kako bi trebao. Stoga ga držite u malom prijenosnom hladnjaku na dnu ruksaka. Ako ste aktivni kad su temperature oko nule ili ispod nje, inzulin držite u jakni, u unutrašnjem džepu uz tijelo kako ne bi došlo do smrzavanja jer to na njega djeluje kao i pregrijavanje.

Ponesite dovoljno igala, ovisno o tome koliko će vaš izlet potrajati te dovoljno hrane bogate ugljikohidratima jer će vam pri takvoj iscrpljujućoj aktivnosti biti potrebna veća količina nego inače. Bolji izbor su kruh, tjestenina ili müsli od cjelovitih žitarica jer osiguravaju stabilniju i dulju zalihu energije, za razliku od energetskih pločica koje naglo podižu razinu energije, ali ona ne traje dugo.

Neki mjerači šećera u krvi na visokim nadmorskim razinama (naročito oni koji su na bazi reakcije glukoza oksidaze) mogu očitavati manje razine šećera pa je važno mjerače držati na toplom mjestu, uz tijelo. I hladne ruke mogu otežati mjerenje pa nastojte cijelim putem održavati ruke toplima. Ako je potrebno, mjerač zagrijte držeći ga nekoliko minuta ispod pazuha.

Hodanje

Hodanje je vrlo učinkovita aktivnost za pomoć u snižavanju razine šećera u krvi. Znanstvena su istraživanja pokazala da pomaže u snižavanju tvrdokorno visoke razine šećera koja je posljedica stresa ili neke blage bolesti, poput prehlade. Ako ste na inzulinu i teško uspijevate sniziti šećer unatoč povećanim dozama inzulina, otkrit ćete da je hodanje od velike pomoći da vrati vrijednosti šećera u normalu. Ako ste na inzulinu, trebali biste redovito provjeravati šećer nakon hodanja kako se ne bi dogodilo da previše padne.

Istraživanje provedeno na Novom Zelandu pokazalo je da kraće, ali češće šetnje neposredno nakon obroka snižavaju razinu šećera za oko 12 posto u usporedbi sa samo jednom polusatnom šetnjom dnevno.

Najveća korist od kratke šetnje uočena je nakon večernjeg obroka s visokim udjelom ugljikohidrata. Autori studije nemaju objašnjenje zašto je kraća šetnja nakon obroka učinkovitija nego jedna duga šetnja dnevno, no smatraju da bi oboljeli kratkim šetnjama nakon svakog obroka mogli smanjiti potrebu za inzulinskim injekcijama.

Trčanje

Idealan je oblik vježbe za osobe s dijabetesom zato što poboljšava osjetljivost tijela na inzulin, a to može biti naročito korisno za osobe s dijabetesom tipa 2 da im pomogne u borbi protiv inzulinske rezistencije. Odlično je kod trčanja to što sami kontrolirate koliko će trajati i kada ćete raditi stanke, što kod većine sportova nije moguće.

Na trčanje uvijek ponesite dovoljnu zalihu šećera, bilo u obliku tableta glukoze ili zaslađenih pića, a jako je važno da ponesete i zdravstvenu knjižicu ako idete na trčanje dulje od 60 minuta te da obavijestite svoje najbliže kamo idete kako bi vam mogli pomoći u slučaju hipoglikemije.

Što se tiče količine obroka i lijekova, imajte na umu da trčanje troši oko 50 posto više energije nego, primjerice, vožnja bicikla. Trčanje je vrlo praktično za osobe koje nose inzulinsku pumpu jer su vrlo mali izgledi bliskog kontakta i eventualnog izvlačenja cijevi iz tijela. Kratke ture od 20 do 45 minuta možete prakticirati više puta tjedno s relativno malim utjecajem na razinu šećera u krvi.

Dovoljna priprema za trčanje je provjera razine šećera (treba biti između 7 i 10 mmol/l) te uzimanje malog obroka. Ako vam je šećer viši od navedenog, neće biti potreban obrok, a ako je niži, trebali biste unijeti u organizam dovoljnu količinu šećera te pričekati da se razina šećera u krvi stabilizira prije nego što počnete trčati.

Skijanje

Tijekom skijanja treba često mjeriti šećer, a pri ruci uvijek morate imati i glukozu. Posebno je važno izmjeriti šećer kad sjednete u žičaru ili se primite za vučnicu, jer napadaj hipoglikemije u takvoj situaciji može biti strašno iskustvo. Ako vam je šećer prenizak, ne sjedajte u žičaru. Hladnoća može otežati mjerenje šećera u krvi pa je bolje da test napravite negdje na toplom. Povremeni skijaši vrlo će brzo primijetiti da skijanje ne troši toliko energije kako mnogi misle, no početnici bi ipak trebali za 10 do 20 posto smanjiti jutarnju dozu dugodjelujućeg inzulina. Potrošnja energije znatno je veća kod snowboardinga i skijaškog hodanja pa u tom slučaju treba jutarnju dozu inzulina smanjiti za 40 do 50 posto.

Plivanje

Za razliku od mnogih drugih sportova, plivanje nije traumatično i naporno za zglobove, a uz to se istovremeno koriste donji i gornji udovi, što može biti jako korisno za osobe s dijabetičkom neuropatijom koje pate od utrnulosti udova. Kod ovog sporta možete potrošiti od 350 do 420 kalorija po satu pa početnici trebaju biti oprezni jer bez dobre pripreme može doći do hipoglikemije.

Plivanje jednom ili dva puta tjedno ne iziskuje posebne pripreme, no neovisno o tome koliko plivanje traje, važno je da razinu šećera održavate iznad 12 mmol/l jer niže razine šećera mogu dovesti do rane pojave hipoglikemije. Ako vam je šećer niži, tablete glukoze ili zaslađeno piće mogu osigurati dovoljnu dozu šećera.

Nakon plivanja odmah uzmite još jednu dozu šećera, a nešto poslije pojedite veliki obrok kako biste spriječili hipoglikemiju kasnije tijekom dana ili večeri.

Tenis

Kod rekreativnog igranja vrlo je lako kontrolirati bolest, no češće ili ozbiljnije igranje zahtijeva bolju pripremu. Tenis je intenzivan sport, iziskuje aerobnu izdržljivost tijekom duljih perioda, naročito ako igrate na pet setova. Kontrola inzulina ovisi o tome u koje doba dana igrate: ako igrate ujutro ili rano poslijepodne, večer ranije trebate smanjiti dozu dugodjelujućeg inzulina, a ako igrate kasno poslijepodne ili navečer, trebate smanjiti dozu brzodjelujućeg inzulina uz posljednji obrok prije igre. Kod tenisa je kontraproduktivno uzeti glukozu neposredno prije igranja.

Visoka aktivnost u gornjim udovima povećava vjerojatnost da šećer poraste u prvom satu igre, a zatim naglo padne. Šećer treba mjeriti svakih sat vremena, a zaslađena pića piti tijekom druge ili posljednje trećine igre ako ona traje dulje od sata. Osobe koje uzimaju lijekove poput preparata sulfonilureje ili glinide trebaju biti naročito oprezne jer kod njih može doći do hipoglikemije. Kako biste to izbjegli, trebate smanjiti dozu lijeka prije duljeg igranja ili uzeti obrok ugljikohidrata prije i tijekom igre ili treninga.

Golf

Nije zahtjevan ni naporan pa je vrlo praktičan za oboljele od dijabetesa. Šećer možete mirno izmjeriti u bilo kojem trenutku igre. Ako igrate golf sa 18 rupa, udvostručite broj mjerenja šećera i obroka u odnosu na igranje na devet rupa.ž

Linker
11. travanj 2024 21:06