Često se događa da žene ”prehodaju” infarkt te se on prepozna tek naknadno.
 FOTOGRAFIJE: BYMURATDENIZ GETTY IMAGES
Zdravlje srca

Muški, ženski i nijemi infarkt - prepoznajte rizike i simptome

Kod muškaraca se obično javljaju bol u grudima, teško disanje, bol koja se širi u lakat, lijevo rame ili čeljust i preznojavanje - to je tipična klinička slika infarkta. Žene često nemaju takvu kliničku sliku, nego obično opisuju osjećaj probadanja, netipičnih bolova, češće bolova u trbuhu ili smetnji u prsima


U slučaju srčanog udara muškarci su tipični bolesnici koji prepoznaju simptome i, u pravilu, reagiraju na njih bolje nego žene. Kod muškaraca se obično javljaju bol u grudima, teško disanje, bol koja se širi u lakat, lijevo rame ili čeljust i preznojavanje - to je tipična klinička slika infarkta. Žene često nemaju takvu kliničku sliku, nego obično opisuju osjećaj probadanja, netipičnih bolova, češće bolova u trbuhu ili smetnji u prsima. Upravo se zbog toga često događa da žene "prehodaju" infarkt te se on prepozna tek naknadno.


Veće šanse

Postoji i tzv. nijemi infarkt, koji pacijent prehoda ili su simptomi minimalni pa se tek na kontroli vidi da je prebolio srčani udar. U malom postotku bolesnika infarkt uzrokuje iznenadnu smrt. Ako se to dogodi, laici trebaju znati osnovne metode oživljavanje te ih primijeniti na pacijentu prije dolaska hitne. Oživljavanje bi se trebalo učiti već u osnovnoj i potom nastaviti u srednjoj školi. Oživljavanje se može naučiti i na radionicama Zaklade Hrvatska kuća srca, koja je pokrenula nacionalnu kampanju "Oživi me", u kojoj građani mogu, uz stručnu pomoć, na edukativnim lutkama naučiti kako pružiti pomoć osobi sa srčanim zastojem. Srčani udar može dovesti i do srčanog zastoja, stoga ako osoba izgubi svijest i prestane disati, pozovite hitnu pomoć i krenite s postupcima oživljavanja. Ako jednostavne postupke oživljavanja izvedete brzo i pravilno, osobi ćete povećati šanse za preživljavanje za čak dva do tri puta.


Prva pomoć

- U razvijenijim europskim zemljama, primjerice u zemljama Skandinavije ili Nizozemskoj, više od šezdeset posto građana poznaje osnovne postupke oživljavanja, što ima nemjerljivu vrijednost. Jedan od važnijih ciljeva kampanje "Oživi me" je potaknuti nadležne institucije na uvođenje edukacije o kardiopulmonalnom oživljavanju u redovan program srednjih škola. Samo se tako može osigurati sustavna edukacija koja će dovesti do toga da više od 50 posto svjedoka srčanog zastoja zna pružiti prvu pomoć - istaknula je ranije dr. Ivana Portolan Pajić iz Zaklade Hrvatska kuća srca.

Sve o zdravlju srca i o tome zašto je prvih 60 minuta nakon infarkta presudno doznajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 5. kolovoza.

Linker
25. travanj 2024 12:19