Foto: iStock
Novo istraživanje

Muškarci su pomirljiviji od žena

Nakon sukoba muškarci izglađuju razlike kako bi kasnije mogli surađivati. Žene su puno nesklonije pomirenju i to im posebno šteti na poslu, zaključili su znanstvenici.

Muški sportaši nakon završetka utakmice provedu više vremena razgovarajući, dodirujući i grleći svoje protivnike od žena. Ti pokušaji da izglade odnose osiguravaju muškarcima uspješniju daljnju suradnju, zaključak je najnovijeg istraživanja koje je prenio BBC. Znanstvenike godinama zbunjuju muške čimpanze koji se stalno svađaju i tuku, a opet brzo zaboravljaju nesuglasice i surađuju u borbama za teritorij s drugim skupinama.

Studije su pokazale da se muške i ženske čimpanze ponašaju drugačije nakon međusobnih okršaja jer su mužjaci puno skloniji pomirbenom ponašanju. Psiholozi su se pitali vrijedi li to i za ljude, pa su proveli istraživanje na sportskim događajima. Skupina znanstvenika pratila je muška i ženska natjecanja u tenisu, stolnom tenisu i badmintonu u 44 države. Usredotočili su se na ono što se događa pri završetku sportske borbe u smislu fizičkih kontakata, poput rukovanja i zagrljaja između protivnika.

- Žene se u većini slučajeva samo dodirnu prstima dok je kod muškaraca rukovanje uvijek prisnije - rekla je voditeljica studije, profesorica Joyce Benenson sa sveučilišta Emmanuel College i Harvard. Zanimljivo je da je na boksačkim mečevima rukovanje protivnika na kraju bilo najčvršće.

Autori stoga zaključuju da muškarci u sportu čine identično što i čimpanze. Nakon sukoba izglađuju razlike kako bi kasnije mogli surađivati. Budući da su žene puno nesklonije pomirenju to im posebno šteti na poslu. Povijesna dominacija muškaraca na radnim mjestima mogla bi se dijelom objasniti njihovom sposobnošću da se nakon sukoba pomire s neprijateljima, zaključuje Benenson.

Linker
19. travanj 2024 22:55