U dvoje je uvijek lakše, zar ne!?
 Foto: iStock
Premalo se kreću

Muškarci bi trebali obavljati više kućanskih poslova

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bremenu i objavljeno u stručnom časopisu BMC Public Health analiziralo je kako neke svakodnevne aktivnosti utječu na zdravlje.

Znanstvenici su utvrdili da žene starije dobi provode u prosjeku dva sata dnevno više od muškaraca obavljajući kućanske poslove.

Utječe na zdravlje

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bremenu i objavljeno u stručnom časopisu BMC Public Health analiziralo je kako neke svakodnevne aktivnosti utječu na zdravlje. Analiziralo se koliko vremena starije osobe svakodnevno provode obavljajući 41 različitu aktivnost, od kuhanja i čišćenja do glačanja, te kako obavljanje tih poslova utječe na njihovo zdravlje.

Pokazalo se da muškarci u mirovini provode otprilike 3,1 sat dnevno u obavljanju kućanskih poslova, dok žene provedu gotovo 4,7 sati dnevno radeći po kući.

Žene više vremena provode u kuhanju, čišćenju i kupovini, dok muškarci više rade na sitnim popravcima u stanu ili u vrtu.

Zašto je to važno

S obzirom na to da su osobe starije dobi koje su dnevno u obavljanju kućanskih poslova provodile od 3 do 6 sati bile boljeg zdravlja od onih koje su to činile samo jedan do dva sata, autori studije smatraju da bi se muškarci nakon odlaska u mirovinu trebali više uključiti u obavljanje kućanskih poslova žele li dulje uživati u dobrom zdravlju.

Linker
24. travanj 2024 06:27