Jeste li čuli za dermatoglifiku?
 Foto: iStock
Znanstvena otkrića

Muška neplodnost, dijabetes, multipla... sve je to vidljivo na ovom dijelu tijela

20. ožujak 2018.
Osnovne šare na našim otiscima prstiju, spiralne šare, prstenovi i lukovi, mogu ukazivati na povišen rizik za određene bolesti.

Otisci prstiju, koji se odavno koriste u kriminalistici za otkrivanje počinitelja zločina, mogli bi pomoći u otkrivanju osoba koje imaju rizik za razvoj nekih bolesti, čak i prije nego što se pojave simptomi. Novo je istraživanje pokazalo da žene sa specifičnim tipom otiska prstiju, odnosno s manje prstenova i više lukova, imaju povišen rizik za razvoj ginekoloških tumora. Već su prije znanstvenici utvrdili da postoji povezanost između otisaka prstiju (i jednako jedinstvenih otisaka dlanova) i povišenog rizika za neke bolesti kao što su dijabetes, Alzheimerova bolest, leukemija, depresija, impotencija pa čak i bolesti desni. Prema dermatoglifici, znanstvenoj disciplini koja se bavi proučavanjem veza između otisaka prstiju i bolesti, ako je rast udova, organa ili bilo kojeg tkiva na neki način poremećen u ranoj fetalnoj fazi, dolazi do nastanka promjena u konfiguraciji otisaka prstiju i dlanova koji se formiraju između 11. i 24. tjedna trudnoće. Te promjene stoga predstavljaju trajne i vidljive znakove abnormalnog razvoja u živčanom i drugim sustavima.

Osnovne šare koje se pojavljuju na našim otiscima prstiju, spiralne šare, prstenovi i lukovi, mogu ukazivati na povišen rizik za sljedeće bolesti:

SRČANE BOLESTI: muškarci sa srčanim bolestima češće imaju veći broj brazda u specifičnim zonama i različite spiralne šare, pokazalo je istraživanje provedeno na Ningxia Medical Universityju u Kini.

DIJABETES: na Sveučilištu u Ohiju otkriveno je da postoje znatno veće razlike nego što je uobičajeno u otiscima lijeve i desne ruke kod oboljelih od dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

MULTIPLA SKLEROZA: istraživanje turskih znanstvenika pokazalo je da osobe oboljele od MS-a imaju više brazda od onih koji ne boluju od te bolesti te više prstenova na otiscima prstiju lijeve ruke.

ASTMA: nekoliko je istraživanja otkrilo razlike u otiscima prstiju oboljelih od astme i onih koji nemaju tu bolest. Pokazalo se da astmatičari imaju znatno manje lukova i puno više prstenova.

MUŠKA NEPLODNOST: usporedbom otisaka prstiju i dlanova neplodnih muškaraca s plodnima britanski su znanstvenici otkrili da neplodni muškarci imaju znatno manje prstenova od kontrolne skupine.

RAK

Brojna su istraživanja potvrdila povezanost između otisaka prstiju i raznih vrsta raka. U jednom od najnovijih analizirani su otisci prstiju žena oboljelih od raka jajnika i drugih ginekoloških tumora te su uspoređeni s otiscima prstiju zdravih žena, a rezultati su pokazali da žene s ginekološkim tumorima imaju manje prstenova u otiscima i više lukova. Isti je rezultat pokazalo i prijašnje istraživanje Sveučilišta medicinskih znanosti u Teheranu u kojem su analizirani otisci prstiju žena oboljelih od raka dojke. Također, istraživanje provedeno 2016. u KBC-u Zagreb pokazalo je da oboljeli od raka hipofize imaju otiske prstiju s manjim brojem brazda u određenim zonama.

Teme
Linker
30. rujan 2022 22:00