Kad smo pod stresom najveća je greška popiti još jednu kavu umjesto da odmorimo.
 Foto: iStock
Nekad uzmite pauzu

Multitasking je štetan za zdravlje

Obavljanje nekoliko poslova u isto vrijeme brzo iscrpljuje i ne čini dobro vašem organizmu, upozoravaju kanadski neuroznanstvenici.

U pokušaju 'multitaskinga' zapravo ne obavljamo istodobno više poslova, već se samo vrlo brzo prebacujemo s jedne aktivnosti na drugu, a to jako iscpljuje jer nam troši oksigeniranu glukozu iz mozga, koristeći isto gorivo koje nam je potrebno da bismo se fokusirali na zadaću.

- Prebacivanje s jedne zadaće na drugu nas iscrpljuje, troši... I na kraju se umorimo puno brže nego da smo pozornost usmjerili na samo jednu stvar - objašnjava Daniel Levitin, profesor bihevioralne neuroznanosti na montrealskom sveučilištu McGill.

U nastojanju da obave što više stvari istodobno ljudi konzumiraju više hrane i više kofeina, a često nam ne treba taj kofein već samo pauza. Ako se ne odmarate u redovitim vremenskim razdobljima, odnosno svakih par sati, vaš mozak neće imati nikakve koristi od dodatne šalice kave. Istraživanja su pokazala kako su osobe koje prave 15-minutne pauze nakon dva sata rada puno produktivnije.

- Svatko mislima odluta na neki svoj način, ali surfanje Facebookom definitivno nije preporučljivo, upozorava Levitin i dodaje da društvene mreže samo još više odvraćaju pozornost dok se pogledom prelijeće s jednoga sadržaja na drugi.

Linker
25. travanj 2024 09:13