Imate li problema s bubrežnim kamencima?

 SHUTTERSTOCK
Bolni i nezgodni

Muku mučite s bubrežnim kamencima? Ove namirnice će vam pomoći, ali morate ih jesti zajedno

Ako vam se razviju bubrežni kamenci, postoje načini da pomognete svom tijelu da ih izbaci

Bubrežni kamenac je zdravstveni problem koji nastaje taloženjem kristala iz mokraće na unutrašnjima površinama bubrega. Do navedenog problema može doći zbog nedovoljnog pijenja vode, previše ili premalo vježbanja, konzumacije hrane s previše soli i šećera, unosa velikih količina životinjskih bjelančevina bez mnogo povrća, pa čak i pretilost može biti uzrok.

Međutim, ako vam se razviju bubrežni kamenci, postoje načini da pomognete svom tijelu da ih izbaci.

Sydney Greene, registrirana dijetetičarka i članica Medical Expert Board, rekla je za Eat This, Not That da najbolja hrana za izbjegavanje bubrežnog kamenca ovisi o vrsti bubrežnog kamenca. Najčešća vrsta bubrežnih kamenaca s kojima se susreću odrasli su kamenci od kalcijeva oksalata, a ako govorimo o ovim konkretnim kamencima, najbolja hrana koju možete jesti da biste se izborili protiv njih je kombinacija hrane bogate kalcijem i oksalatima.

- Jedna od najboljih prehrambenih promjena koju možete napraviti, ako imate ovu vrstu bubrežnih kamenaca, je konzumacija hrana bogate kalcijem s hranom bogatom oksalatima. Kad se konzumiraju zajedno, vjerojatnije je da će se kalcij i oksalati vezati jedan za drugog prije nego što uđu u bubrege - navodi Greene.

Prema američkog Nacionalnoj zakladi za bubrege, krivo je mišljenje da će izbacivanje hrane bogate oksalatima iz vaše prehrane smanjiti šanse za stvaranje bubrežnih kamenaca od kalcijeva oksalata. Međutim, iako tehnički nije netočan, ovaj pristup nije najzdraviji način rješavanja ovog zdravstvenog problema.

Zaklada ističe da bi kalcij mogao dobiti lošu reputaciju jer se nalazi u imenu vrste bubrežnog kamenca. Međutim, prehrana s niskim udjelom kalcija zapravo može povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, zbog čega se ne preporučuje smanjivanje njegovog unosa. Umjesto toga, usredotočite se na smanjenje količine natrija u svojoj prehrani.


Koja hrana sadrži kalcij?

Mliječni proizvodi poput sira i jogurta obiluju kalcijem, ali i nemliječne namirnice, poput tofua, konzervirane ribe s kostima, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke sadrže različite količine tog minerala. Neke namirnice su ojačane dodanim kalcijem, a među njima su žitarice za doručak, soja, riža, zob i mlijeka od orašastih plodova. Najbolje je provjeriti deklaraciju na proizvodima kako biste vidjeli koliko kalcija sadrže.

Imajte na umu da je na početku tijelu teže apsorbirati kalcij koji potječe iz nemliječnih namirnica, no s vremenom ipak počinje bolje apsorbirati kalcij iz namirnica biljnog porijekla.

Prirodni nemliječni izvori kalcija

  • Bijeli grah
  • Konzervirani losos s kostima
  • Sardine
  • Suhe smokve
  • Kineski kupus
  • Kelj
  • Bademi
  • Repa
  • Naranče
  • Sjemenke sezama
  • Alge
  • Chia sjemenke

Koja hrana sadrži oksalate?

To je tvar koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, uključujući voće i povrće, lješnjake i sjemenke, žitarice i mahunarke pa čak i čokoladu i čaj. No, naročito visok udio oksalata imaju namirnice poput kikirikija, rabarbare, špinata, cikle, blitve, čokolade i batata. To su zdrave namirnice, ali ako imate problema s bubrežnim kamencima od kalcijeva oksalata, nemojte ih konzumirati same nego u kombinaciji s hranom bogatom kalcijem.

Na primjer, zeleni smoothieji izvrstan oblik unosa kalcija i oksalata. Zeleno povrće, posebno špinat, obično ima visok sadržaj oksalata. Da biste unijeli više kalcija u svoju prehranu, pomiješajte zelje s mliječnim proizvodima, kefirom od kravljeg mlijeka ili mlijekom od orašastih plodova obogaćenim kalcijem kako biste dobili odgovarajuće hranjive tvari.

Linker
13. ožujak 2024 14:27