Znate li zašto je lijekove najbolje piti s vodom?
 Foto: iStock
Jedino ispravno

Mudra navika: 5 pitanja koja si morate postaviti prije uzimanja lijekova

Lijek mora biti kvalitetan, siguran i učinkovit, što jamči proizvođač, a kada dođe u pacijentove ruke, on je odgovoran za pravilnu primjenu lijeka kako bi poslužio namjeni, a opasnosti bile svedene na minimum.

Objašnjava: MELITA PETROVIĆ, mag. pharm.


Prije korištenja lijeka trebali biste znati odgovore na većinu sljedećih pitanja.

1. Za što mi lijek služi?

Često se terapija sastoji od više vrsta lijekova, pogotovo za starije. Ponekad su pacijenti zbunjeni pa se može dogoditi da sami odbace kao nepotreban ili zaborave uzeti neki od propisanih lijekova, a on je možda i najvažniji u terapiji. Ako imate takvih problema, zamolite farmaceuta u ljekarni da vam označi na kutiji za što je koji lijek (npr. reuma, tlak, spavanje, želudac…).

2. Kako i kada moram uzeti lijek?

Uz svaki propisani lijek liječnik će vam reći kako ga trebate uzimati, a farmaceut će vam detaljnije objasniti. Za neke je lijekove važno uzmu li se prije, tijekom ili poslije obroka, a za neke ćete dobiti i dodatna objašnjenja, npr. da se nakon uzimanja najmanje pola sata mora ostati u uspravnom položaju (lijekovi za osteoporozu) ili da se tablete ne smiju lomiti… Lijekove koji se uzimaju na usta treba uzeti s čašom vode, to je sigurnije nego s drugim napicima, a nipošto ih ne treba uzimati sa sokom od grejpa (moguće su interakcije). Za druge oblike lijekova, npr. masti, kapi za oči, različite lijekove koji se uzimaju inhaliranjem, injekcije inzulina i sl., ako ne znate, zatražite da vam se pojasni način uporabe.

3. Koliko lijeka moram uzeti?

Potrebnu jačinu lijeka i dozu odredit će liječnik ovisno o dijagnozi, tijeku bolesti, stanju pacijenta, životnoj dobi i drugim prisutnim bolestima. Iako ćete u uputi lijeka naći podatak o doziranju, on je napisan općenito i odnosi se na više indikacija. Svaki bolesnik mora se točno pridržavati propisane doze i učestalosti uzimanja tijekom dana koju je za njega, prema njegovu stanju, odredio liječnik.

4. Koliko dugo trebam uzimati lijek?

Neki lijekovi koriste se povremeno, samo po potrebi (analgetici, antipiretici…), oni za akutna stanja (npr. antibiotici) kraće vrijeme, ali većina lijekova služi za liječenje kroničnih bolesti i oni se moraju uzimati dugotrajno, neki i doživotno (lijekovi za tlak, dijabetes, masnoće u krvi, epilepsiju, depresiju…). Naglo prekidanje terapije i neredovito uzimanje mogu biti opasni za vaše zdravlje.

5. Smijem li više različitih lijekova popiti odjednom?

Ako vam je propisano da dva ili više različitih lijekova trebate popiti u određeno doba dana (npr. dvije vrste tableta ujutro, a tri navečer), nemojte to učiniti u isto vrijeme. Napravite mali razmak između uzimanja, bar desetak minuta.

ŠTO TREBATE PITATI SVOG LIJEČNIKA O LIJEKOVIMA KOJE KORISTITE

Osim osnovnih informacija, dobro je znati i sljedeće:

● Smijem li upravljati vozilom ili strojem dok uzimam lijek?
● U kojim slučajevima ne smijem uzimati lijek?
● Što ako zaboravim uzeti jednu dozu?
● Trebam li izbjegavati neku hranu ili piće?
● Što učiniti ako primijetim nusdjelovanje?

Naučite pitajući, to je vaše pravo. Pitajte liječnika ili ljekarnika, što više znate o lijeku i načinu njegove primjene, to ćete se uspješnije boriti s bolešću.

Linker
05. travanj 2024 06:38