Ima pomoći
 Getty Images/iStockphoto
Posljedica stresa

Muči vas nesanica? Ovi prirodni napici pomažu, a ima i jedan mali trik koji uvijek pali

Nekoliko pravih čajeva, tri namirnice i četiri nove navike. Probajte!   

Gotovo svatko ponekad ima besane noći, a sada se rijetko tko može pohvaliti da nema taj problem. S obzirom na stres, posve očekivano. Probajte si pomoći prirodnim pripravcima, umanjit će taj stres, smiriti vas i pomoći da lakše utonete u san i bolje spavate.


Dobra stara kamilica

Jednostavnije ne može: Žlicu čaja od kamilice prelijte sa 2 dl vrele vode.


Čaj od lipe

Čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte sa 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji pet do deset minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeno. Preporuča se piti dva puta dnevno.


Korijen valerijane

Punu čajnu žličicu usitnjenog korijena valerijane prelijte sa 2,5 dl vruće vode te ostavite da odstoji 20 minuta. Procijedite i pijte još toplo, dvije do tri šalice čaja dnevno. Za bolji san zadnja se šalica pije dvadesetak minuta prije polaska na spavanje.


Lavanda

U šalicu vrele vode stavite vrhom punu malu žlicu lavande, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite, ulijte u termosicu te popijte toplo na gutljaje. Na dan popijte dvije šalice čaja. Čaj od crvenog gloga Žličicu osušenih cvjetova i listova crvenog gloga prelijte šalicom vrele vode, ostavite da stoji 15 minuta, procijedite. Dnevno popijete dvije šalice čaja.

Pomažu i neke namirnice:
Slatki krumpir - prirodni neprijatelj stresa jer je slatkog okusa i pun je ugljikohidrata. Sadrži i dosta vlakana koja pomažu da lakše probavimo hranu, a to sve utječe na nas da budemo emotivno i fizički smireni i pribrani. Također održava osjećaj zadovoljstva.

Crna čokolada
- količina od 40 grama umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, a to uklanja anksioznost. Uživanje u čokoladi oslobađa endorfin u mozgu, što nas čini bolje raspoloženima.

Mlijeko - većina ljudi postane pospana nakon ispijanja šalice mlijeka jer u njemu ima triptofana, aminokiseline koja smiruje. Ima je i u puretini.


Uvedite i ove navike:

1. Svaki dan u isto vrijeme odlazite na spavanje i svaki dan ustajte u isto vrijeme. Nemojte spavati tijekom dana.
2. Obavezno vježbajte barem pola sata u popodnevnim satima.
3. Spavajte u hladnijoj spavaćoj sobi iz koje izbacite kompjutor, televizor, radio...
4. Četiri sata prije odlaska na spavanje nemojteništa jesti, a za večeru pojedite laganu nemasnu hranu.

Možda pomogne i sljedeći trik: Prije spavanja palcem i kažiprstom svake ruke obuhvatite resicu uške (mekani završeci uha, do ispod ušne hrskavice). Stisnite srednjom jačinom i držite. Zatvorite oči i odbacite druge misli i usredotočite se na pritisak. To bi vas trebalo opustiti i omogućiti lakše usnivanje.



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
15. travanj 2024 06:42