Ne samo da vam seks pomaže da brže zaspite, već i kvalitetan san može značajno povećati libido.
 Foto: Istock
I solo igra djeluje

Muči vas nesanica? Ova zabavna igrica je bolja od bilo kakve tablete

Kad je riječ o seksu, već znamo za njegove brojne zdravstvene prednosti - sagorijeva kalorije, smanjuje stres i dobro utječe na mozak - no može li nam seks pomoći da bolje spavamo? Evo što kažu stručnjaci.

Ispada da seks, ne samo da vam može pomoći da zaspite brže, nego može čak poboljšati vašu ukupnu kvalitetu sna. Znanstvenici vjeruju da oslobađanje hormona tijekom seksa, uključujući oksitocin, dopamin i vazopresin dovodi do osjećaja zadovoljstva.

Oksitocin pomaže u smanjenju stresa, dok dopamin igra ulogu u centru mozga koji je odgovoran za 'nagrađivanje', što svakako čini da se osjećate i više nego dobro. I ti vas hormoni, sami po sebi, ne čine pospanima, već vam daju osjećaj opuštenosti što je vrlo bitno kako biste brzo zaspali.

Povećajte libido

Nedavno istraživanje pokazalo je da više od 60 posto ljudi, koji su imali orgazam prije odlaska u krevet, imalo bolju kvalitetu sna.

Ne samo da vam seks pomaže da brže zaspite, već i kvalitetan san može značajno povećati libido. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Sexual Medicine, žene koje su uspjele 'zaraditi' dodatan sat sna zabilježile su 14 posto veću vjerojatnost uključenja u seksualnu aktivnost.

A ako pokušavate zatrudnjeti, veza između seksa i spavanja je važnija nego što mislite.

- Održavanjem zdrave razine testosterona zahvaljujući dovoljnim satima sna može poboljšati vašu proizvodnju spermija i šanse za začeće - kažu stručnjaci. Studije koje povezuju poremećaj spavanja s kvalitetom spermija su preliminarne, ali rani dokazi upućuju na to da loš san može negativno utjecati na zdravlje spermija.

I solo igra djeluje

Prema jednoj studiji, ključ za bolje spavanje nije samo seks, već orgazam. To znači da vam i masturbacija može pružiti brojne benefite.

- Orgazam je zdrav i siguran i isplati ga se iskoristiti ako se borite sa spavanjem - kažu stručnjaci. Što više masturbirate, to ćete se ugodnije osjećati u vlastitom tijelu. Stručnjaci kažu kako je važno, ako nemate partnera i ne seksate se, mozak održavati u stanju seksualne stimuliranosti kako ne biste izgubili želju za seksom

No, u dvoje je ipak bolje.

Istraživanja naime pokazuju kako orgazam s partnerom oslobađa 400 posto više prolaktina nego masturbacija. I dok to može zvučati kao loša stvar, to samo znači da je vaše tijelo često zadovoljnije tijekom seksa nego masturbacije.

Linker
16. travanj 2024 15:23