SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Muči me zujanje u ušima - zašto se to događa?

Uzrok može biti u vanjskom i srednjem (opstrukcija zvukovoda, perforacija bubnjića, kronična upala…) ili u unutrašnjem uhu (oštećenje pužnice)

Imam 52 godine i problem sa zujanjem i potmulom hukom u ušima. Radili su mi ispiranje ušiju i sve je bilo u redu. U čemu bi mogao biti problem?

Lidija T., Koprivnica

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog:

"Postoji više razloga pojave šuma u ušima. Uzrok može biti u vanjskom i srednjem (opstrukcija zvukovoda, perforacija bubnjića, kronična upala…) ili u unutrašnjem uhu (oštećenje pužnice). Šum se može pojaviti i uslijed raznih neuroloških, ali i raznih sistemskih bolesti (hipertenzija, hipotenzija, hipertireoza, krvni poremećaji). Pojava koju opisujete kao dodatni huk (osobito ako je pulsirajući) često je posljedica problema u krvožilnom sustavu (suženje ili proširenje krvne žile, tumor). Preporučujem da prvo provjerite tlak i napravite kompletnu krvnu sliku. Ako su nalazi uredni, potrebno je napraviti audiološku obradu kako bi se isključio uzrok u uhu te će se ovisno o nalazu odlučiti je li potrebna dodatna neurološka obrada."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 03:40