SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Muči me niski tlak, pogotovo popodne. Kako si pomoći?

Nemojte pokušavati većom količinom kave dizati krvni tlak


Imam niski krvni tlak. Ujutro nemam problema s ustajanjem, ali poslijepodne tlak mi se toliko snizi da me ponekad boli glava i nemam snage nizašto. Kad popijem kavu, malo mi je bolje. Ne želim piti lijekove. Molim savjet. Imam 38 godina.

Janka L., Šibenik


Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"I ne bih vam preporučio lijekove za niski krvni tlak. Visina krvnog tlaka je definirana elastičnošću arterija i njihovom napunjenošću krvlju. Uz to, stres s povećanjem adrenalina podiže krvni tlak. Vi ste mladi i elastičnost krvnih žila je dobra, pa zato i naginjete nižem krvnom tlaku. Zbog jako niskog krvnog tlaka osjećate se loše. Prisjetite se samo kako vam je potrebno malo "ubiti oko" nakon dobrog ručka. Tada probavni organi odvuku dosta krvi koja je nužna za rad crijeva i krvni tlak pada, a organizam traži počinak. Ako imate mogućnosti, kraći odmor u poslijepodnevnim satima dobro će vam doći. Nakon toga uzmite nešto slano i to zalijte s dovoljno tekućine, a i šalica kave će vam dobro doći. Nemojte pokušavati većom količinom kave dizati krvni tlak (a bez soli i tekućine) jer će vam prije početi preskakati srce nego što ćete podignuti krvni tlak."


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
12. travanj 2024 21:15