iStock
Brza pomoć

Muče vas menstrualni bolovi, križobolja ili zubobolja? Riješite se boli uz tri jednostavna rješenja

Karakteristika akutne boli je da traje kratko, uglavnom do cijeljenja ozljede odnosno završetka akutne bolesti ili stanja, kao što su menstruacija, zubobolja, križobolja ili glavobolja.

Svi smo se našli u situaciji kada nas bol onemogućava u normalnom funkcioniranju i obavljanju svakodnevnih obaveza. Ovdje ne pričamo o kroničnim bolestima i njihovim simptomima, već o akutnim bolovima koji nas zaskoče brzo i iznenada, uglavnom kad nam najmanje trebaju u životu.

Pojednostavljeno, bol je signal kojim nam naše tijelo poručuje kako nešto nije u redu. Akutna bol je normalan fiziološki odgovor na određeni podražaj izvana (kemijski, mehanički ili fizikalni) no može biti uzrokovana i nekom akutnom bolešću odnosno stanjem. Ima zaštitnu ulogu jer na temelju bolnog signala poduzimamo neku akciju, npr. uklanjamo ruku s vatre, ispiremo kemikaliju s kože, zaustavljamo se u slučaju ozljede mišićno-koštanog sustava. Karakteristika akutne boli je da traje kratko, uglavnom do cijeljenja ozljede odnosno završetka akutne bolesti ili stanja, kao što su menstruacija, zubobolja, križobolja ili glavobolja.

image
iStock


Pomoć iz prirode

Ako vas boli zub, leđa ili vam menstrualni bolovi ne daju mira, možete iskušati prednosti koje nam nudi majka priroda. Brojne biljke i začini mogu u nekim slučajevima pomoći u liječenju boli i upale. Tako u svoju prehranu možete uvrstiti kurkumu, đumbir i tinkturu ili čaj od kore bijele vrbe, koji imaju protuupalna i analgetska svojstva. No da bi ova prirodna rješenja imala učinka potrebno ih je koristiti određeno vrijeme. S druge strane esencijalna ulja lavande i ruže mogu vam pomoći u opuštanju i uklanjanju boli možda već prilikom prvog korištenja. Neke studije su pokazale da esencijalno ulje lavande može pomoći u liječenju boli i smanjiti dozu analgetika dok se za ružino ulje, u kombinaciji s konvencionalnim liječenjem, pokazalo da može ublažiti grčeve u trbuhu tijekom menstruacije. Povoljan učinak na to pokazala je i mješavina cimeta, klinčića, ruže i lavande u ulju slatkog badema kada se umasira jednom dnevno, sedam dana prije menstruacije. No, kod korištenja esencijalnih ulja treba biti oprezan i ne smije ih se koristiti nerazrijeđene već bi se ona morala prethodno pomiješati s bademovim, maslinovim ili kokosovim uljem i morate paziti da ih ne koristite na ozlijeđenoj koži. Prije upotrebe tinktura, čajeva ili esencijalnih ulja svakako se prethodno posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

image
iStock


Grijanje i/ili hlađenje

Jedna od metoda ublažavanja bolova je grijanje ili hlađenje ozljeđenog dijela tijela ili cijelog tijela. Znate li kada je bolje hlađenje, a kada zagrijavanje (dijela) tijela?

Općenito, kod akutne boli i ozljeda koje su praćene upalom i oteklinom bolje je hladiti tkivo. S druge strane, ukoliko se radi o boli i ukočenosti mišića, može pomoći ako ih zagrijete. Grijanje ili hlađenje možete primijeniti na manje ili veće dijelove tijela, ali i na cijelo tijelo.

Bez obzira na to radi li se o ohlađenom gelu u vrećici, ledu ili smrznutom povrću, masaži ledom, primjena takvog hladnog obloga ili hladne kupke smanjuje protok krvi u bolnom području čime pomaže u smanjenju otekline i upale. Nakon ozljede to je potrebno učiniti što prije. Hlađenje može također smanjiti aktivnost živaca koji prenose bolne signale. Na primjer, kratkotrajno držanje hladnih obloga na čelu i zatiljku može katkada pomoći kod smanjenja simptoma glavobolje, primjena iznad bolne otekline na obrazu kod zubobolje, a iznad mišića ili zgloba u slučaju grča mišića ili uganuća. Nemojte koristiti led ili smrznuti predmet direktno na koži jer to može oštetiti kožu i tkiva.

S druge strane, grijanjem cijelog tijela ili dijela tijela potiče se cirkulacija odnosno protok krvi kroz zagrijavano područje, čime se mogu opustiti i umiriti mišići, ali i to može pomoći cijeljenju. Zato nam na primjer kod menstrualnih bolova može pomoći stavljanje termofora s vrlo toplom vodom na područje trbuha. Termofor ili sauna zovu se „suhim“ zagrijavanjem, no zagrijati se možemo i putem parnih ručnika ili tople kupke, što predstavlja tzv. „vlažno“ zagrijavanje. Za bilo koji oblik zagrijavanja ne smijete koristiti ništa vruće kako ne biste dobili opekline.

Postoje, međutim, određeni slučajevi kada grijanje i hlađenje ne biste smjeli koristiti, barem ne prije savjetovanja s liječnikom. Tako hlađenje ne bi smjeli koristiti ako imate poremećaj osjeta, kao što npr. imaju osobe sa šećernom bolesti, jer možda nećete osjetiti da dolazi do oštećenja tkiva, kao niti ako su vam mišići ili zglobovi ukočeni. Općenito hlađenje tkiva ne smije trajati predugo, optimalno bi bilo oko 10 minuta. Zagrijavanje s druge strane može trajati duže, oko 20-30 minuta za dio tijela, a kod tople kupke i do dva sata. No ukoliko imate šećernu bolest, kožnu bolest, bolest srca i krvnih žila, uključujući srčanu bolest, povišeni krvni tlak i proširene vene, prije korištenja sauna, toplih kupki ili hidromasaže, trebali biste se obratiti svom liječniku za savjet.

image
iStock


Snažnije rješenje za akutnu bol

Prirodna sredstva protiv bolova mogu kod nekih osoba biti učinkovita, ali samo za određene uzroke boli i na određeno vrijeme. Možete prvo pokušati njima riješiti svoju bol ili se pak odlučiti za liječenje lijekovima za bol, a uz njih nadodati neki od gore navedenih načina. Kako biste prospavali noć i posljedično što bolje funkcionirali tijekom dana, ponekad ipak treba posegnuti za opcijom koja donosi pouzdaniji i dugotrajniji učinak. Možete se odlučiti za lijek Lekofen® koji sadrži kombinaciju paracetamola i ibuprofena, dvije najčešće korištene molekule u liječenju boli, k tome opsežno ispitane. Uz Lekofen® možete se brzo riješiti boli, već nakon 15 minuta, a njegov učinak na bol traje čak 8 sati. Dugotrajni učinak Lekofena može vam omogućiti da dulje vrijeme ne posežete za novom dozom lijeka i mirno prospavate noć. Možete ga koristiti za ublažavanje blage do umjerene boli kod migrene i glavobolje, boli u leđima, boli tijekom menstruacije, kod zubobolje te reumatske i mišićne boli. Ako bol ne jenjava unatoč primjeni lijekova za bol, to može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem koji zahtjeva posjet liječniku. Nemojte ga odgađati kako vaša akutna bol ne bi prešla u kroničnu bol koja se teže liječi.


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani članak.

IZVORI:

1. What Is the Problem? - International Association for the Study of Pain. Dostupno na: https://s3.amazonaws.com/rdcms-iasp/files/production/public/Content/ContentFolders/GlobalYearAgainstPain2/AcutePainFactSheets/1-Problem.pdf, pristupljeno 5.2021.

2. 5 Surprising Natural Painkillers. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/pain-relief/surprising-natural-pain-killers, pristupljeno 5.2021.

3. Herbs for natural pain relief. Dostupno na: https://www.verywellhealth.com/herbs-for-pain-management-89299, pristupljeno 5.2021.

3. Treating Pain with Heat and Cold. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/chronic-pain/treating-pain-with-heat-and-cold , pristupljeno 5.2021.

4. Sažetak opisa svojstava lijeka Lekofen. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno 5.2021.

Linker
15. travanj 2024 14:20