SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Muče me anemija, slabost i nizak tlak. Kako da si pomognem?

Osim uobičajenih laboratorijskih pretraga uz kontrolu željeza, obvezno provjerite hormone štitnjače

Imam 32 godine i već godinu dana problem s niskim željezom u krvi. Dobila sam terapiju i sada se osjećam puno bolje. To mi se sve događalo tijekom pandemije i dok sam se borila s anemijom, jakim glavoboljama, vrtoglavicama i niskim tlakom, bila sam anksiozna. Neko vrijeme mi je bilo dobro, ali prije nekoliko dana ponovo sam osjetila slične simptome. Menstruacije su mi jako obilne. Što da radim?

Kruna T., Zagreb

Odgovara prim. dr. Slavko Lovasić, spec. obiteljske medicine:

"Osim uobičajenih laboratorijskih pretraga uz kontrolu željeza, obvezno provjerite hormone štitnjače (T3, T4, TSH) i odite na ginekološki pregled uz ultrazvuk maternice i jajnika. Budući da imate obilne menstruacije, postoji mogućnost mioma na maternici. U slučaju da hormoni štitnjače nisu uredni, treba ih korigirati lijekovima. Slabokrvnost kod bolesti štitnjače može izazvati i niz tegoba koje ste naveli - od vrtoglavice, glavobolje i slabosti do tjeskobe."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
16. travanj 2024 04:17