Getty Images/iStockphoto
oprez

Možemo li živjeti bez tableta protiv bolova? Ne! No, ovo su stvari na koje trebate paziti

Podsjećamo vas na pet glavnih pravila koja morate imati na umu kod uzimanja lijekova protiv bolova bez recepta

Vjerojatno nema osobe koja barem jednom u životu nije posegnula za tabletama protiv bolova. Glavobolja, zubobolja, menstrualni bolovi, uzimamo ih za sve blaže bolove s kojima se susrećemo. Lijekovi za ublažavanje boli postoje u mnogim oblicima, dostupni su na recept ili bez recepta i pomažu pri brojnim vrstama tjelesnih bolova, uključujući one uzrokovane kroničnim stanjima i iznenadnim traumama. Hrvati su poznati kao veliki potrošači lijekova, osobito onih protiv bolova i za smirenje, a pandemija u kojoj se nalazimo potiče mnoge na još veću konzumaciju ovih lijekova.

No, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo i dalje je izuzetno važno biti oprezan s njihovom primjenom i poštivati propisana pravila kako bismo izbjegli neželjene interakcije i nuspojave lijekova. Podsjećamo vas na pet glavnih pravila koja morate imati na umu kod uzimanja lijekova protiv bolova bez recepta kako bi lijekovi ispunili svoju maksimalnu svrhu, a vi pritom zaštitili sebe i svoje zdravlje.


Što trebamo znati

  1. Obavezno pročitajte informacije na kutiji lijeka i u uputi o lijeku priloženoj u kutiji i kada kupujete sredstvo za ublažavanje bolova bez recepta. Ovi će vas materijali upozoriti na sve, od ispravnog doziranja do mogućih nuspojava i opasnosti pri dugoročnoj konzumaciji istih.

  2. Prilikom kupnje lijeka protiv bolova bez recepta, posavjetujte se sa svojim ljekarnikom ili liječnikom i podsjetite ga na ostale lijekove koje upotrebljavate. Izuzetno je važno pripaziti kod uzimanja više lijekova da ne bi došlo do neželjenih interakcija.

  3. Također, prije nego što počnete konzumaciju lijeka, potražite odgovore na glavna pitanja kako bi izbjegli neželjene posljedice. Važno je pitati ili pročitati informacije poput: Je li u redu voziti i konzumirati ovaj lijek? Mogu li konzumirati alkohol dok uzimam ovaj lijek?

  4. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika što u slučaju pojave nuspojava te o kojim nuspojavama želi odmah biti obaviješten. Na primjer, obavezno bi trebalo prijaviti jaki osip ili obilno povraćanje, dok bi suhoća usta možda mogla biti nešto s čime ćete jednostavno trebati živjeti.

  5. Slijedite upute za uzimanje lijeka točno onako kako je propisano. Ako ustanovite da se vaša bol pojavljuje prije nego što dođe vrijeme za sljedeću dozu, nemojte je uzimati ranije na svoju ruku. Umjesto toga, obratite se svom liječniku i pitajte što biste trebali učiniti.


Primjerice, kod odluke o kupnji bilo kojeg oblika lijeka LEKADOL, pažljivo pročitajte priloženo uputstvo i pridržavajte se propisanih doza. Optimalno doziranje je od 500 do 1000 mg za maksimalni učinak na bol, uvjerite se sami koja je doza odgovarajuća za vašu bol – 1 ili 2 tablete. Uzimajte ih svakih 4-6 sati i pazite da ne prekoračite maksimalnu dnevnu dozu od 4 grama.


Kod pojave bolova poput glavobolje, menstrualnih tegoba te bolova u leđima, odlučite se na LEKADOL, koji, zahvaljujući djelatnoj tvari paracetamolu, može suzbiti tu neugodnu bol. S obzirom na to da paracetamol ima relativno rijetke nuspojave ako se uzima na preporučeni način doziranja, poželjan je kao sastavni dio svake kućne i putne ljekarne.


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.



Sponzorirani članak.



IZVORI:

Self-care approaches to treating pain. Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/self-care-approaches-to-treating-pain/art-20208634 , pristupljeno 12.2020.

How to Take Painkiller Drugs Safely. Dostupno na: https://www.verywellmind.com/painkillers-staying-safe-2615367, pristupljeno 12.2020.

Sažetak opisa svojstava i Uputa o lijeku svih oblika lijeka Lekadol. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno 12.2020.

Izvješće o potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj u 2019. godini. Dostupno na: https://halmed.hr/Novosti-i-edukacije/Publikacije-i-izvjesca/Izvjesca-o-potrosnji-lijekova/Izvjesce-o-potrosnji-lijekova-u-Republici-Hrvatskoj-u-201, pristupljeno 12.2020.

Linker
18. travanj 2024 20:05